Kunta Kinteh Island, voormalig slaveneiland in Gambia

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Gambia is hot. Letterlijk en figuurlijk. Steeds meer mensen boeken een zonvakantie naar dit West-Afrikaanse land. Veel toeristen blijven echter ‘veilig’ op hun resort. En dat is jammer als je ook Kunta Kinteh Island kunt bezoeken.

Kunta Kinteh Island (tot 2011 James Island of Fort James genoemd) is een voormalig slaveneiland midden in de Gambia rivier. Niet alleen voor Gambia heeft het eiland een grote historische betekenis. Ook UNESCO hecht waarde aan het behoudt ervan en plaatste het in 2003 op de Werelderfgoedlijst. Vanwege de strategische ligging van het eiland aan de rand van Afrika vlakbij de Atlantische Oceaan werd Kunta Kinteh Island in de 15e eeuw al snel door Europeanen gebruikt als eerste plek om slaven op te vangen, om ze vervolgens verder te vervoeren.

Maar het eiland speelde niet alleen een belangrijke rol in de slavenhandel. Ook ontdekkingsreizigers en handelaren in goederen die een zeeroute naar India zochten maakten veelvuldig gebruik van het Kunta Kinteh Island. De Gambia rivier vormde namelijk de eerste handelsroute naar het binnenland van Afrika. Hoewel het eiland tegenwoordig door erosie ongeveer zes keer zo klein is als in de actieve periode tussen de 15e en 19e eeuw, zijn nog veel restanten bewaard gebleven die een goed beeld schetsen van de donkere periode op het eiland. Het is dan ook zonde om tijdens je zonvakantie naar Gambia alleen aan de rand van het zwembad van je resort te blijven.

Kunta Kinteh Island bezoeken

Kunta Kinteh Island ligt midden in de Gambia rivier zich in de buurt van het plaatsje Albadarr, dat op haar beurt in het westen van Gambia ligt op ongeveer 30 kilometer van hoofdstad Banjul. De Gambia rivier scheidt beide plaatsen.

In Gambia zijn verschillende touroperators die dagexcursies naar Kunta Kinteh Island aanbieden. De meeste mensen dien dit vanuit hun hotel. Afhankelijk van de locatie van je hotel kan de reis door de binnenlanden van Gambia lang duren. De meeste resorts in Gambia hebben contacten met locale reisbureaus die excursies naar het eiland aanbieden. Vraag bij je hotel of reisaanbieder voor meer informatie.

Reizen naar Gambia

TUIfly vliegt vanuit Nederland rechtstreeks naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. Andere luchtvaartmaatschappijen die middels een overstap naar Gambia vliegen zijn: Transavia, Vueling Airlines en Royal Air Maroc. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Gambia met deze maatschappijen op World Ticket Center.

Boek je liever een zogenaamde pakketreis, waarbij je zowel een vlucht, transfer als hotel hebt? Een vakantie in Afrika heb je tegenwoordig voor weinig geld. Kijk voor goedkope vakanties in Gambia eens op de websites van TUI.nl en Sunweb.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *