Indonesië: kies je eigen eiland

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Indonesië, een land dat bestaat uit duizenden eilanden. Merendeel nog onbewoond, soms ook onbegaanbaar. Ben je van plan een verre reis te maken en is je keuze op Indonesië gevallen? Dan wordt het tijd om de volgende knoop door te hakken: welk eiland (of welke eilanden) ga je bezoeken?

Hieronder een beknopte omschrijving van de eilanden die populair zijn onder zowel ervaren als onervaren reizigers. Zodat jij jouw ideale eiland kan kiezen voor je individuele rondreis naar Indonesië.

Sumatra: avontuur in de jungle

Voor de natuurliefhebber en avonturier is Sumatra een goede keuze: vol spanning kijk je naar bewegende takken, luister je naar krakende bladeren en voordat je het weet spot je de oorzaak: een Orang Oetan. Nog dieper de jungle in ben je in het leefgebied van de olifanten, die graag een wasbeurt van je krijgen in de rivier. Reis vervolgens naar het zuiden voor een rustig verblijf aan het Tobameer en ontdek de cultuur van de Minangkabauers. In deze traditionele bevolkingsgroep hebben de vrouwen het voor het zeggen. Dus dames (en natuurlijk zijn heren ook welkom), op naar Sumatra.

sumatra-orangoetan

Java: vulkanen, theevelden en Oud Hollandse steden

Reizigers die naar Indonesië gaan voor de geschiedenis, back to the roots, gaan meestal naar Java. Hier vind je koloniale steden uit de Nederlandse tijd en kunnen niet alleen musea maar ook ouderlijke huizen worden bezocht. Toeristische hoogtepunten van Java, zoals de Borobudur tempel en de Bromo vulkaan, combineer je gemakkelijk met een wandeling door theevelden en kruidenplantages. Per trein reis je naar het knusse Yogyakarta en per jeep beklim je de kraterrand van de Bromo. Een Java reis kent grote reisafstanden, maar ook veel afwisseling.

Bali: rijstvelden, tempels en stranden

Veel reizigers die voor de eerste keer naar Indonesië gaan, bezoeken het eiland Bali. Onder toeristen zeker bekend en vanwege de korte reisafstanden en afwisseling die het eiland biedt ook geschikt voor een wat kortere rondreis (denk aan twee weken). De bewoners van Bali hebben offeren hoog in het vaandel staan: bij huizen, bedrijven, in auto’s en op straat vind je kleurrijke offertjes, gemaakt van palmbladeren en bloemen. Het eiland ademt rust uit. Of je nu de knalgroene rijstvelden, de blauwe bergmeren met traptempels of de stranden (vulkanisch zwart of tropisch lichtgeel) ontdekt: het kleurrijke Bali is zelfs voor een doorgewinterde Azië-ganger verrassend.

Flores: gekleurde meren en mega hagedissen

Een reis naar Flores is een reis naar het authentieke Indonesië. De lokale bevolking wil graag met je op de foto, kinderen komen naar je toe rennen en een praatje is zo op gang (met handen en voeten, want Engels wordt er op dit eiland nauwelijks gesproken). Overnachtingen in homestays en eenvoudige lodges en hotels zijn de standaard op Flores. Je reist langs traditionele dorpen, de kleurrijke meren van de Kelimutu vulkaan en warmwaterbronnen naar het vissersplaatsje Labuhan Bajo. Vanuit hier bezoek je de eilanden Komodo en Rinca, voor een ontmoeting met de Komodovaraan, door de locals ‘draken’ genoemd.

Indonesie reizen

Sulawesi: Toraja’s en spookdiertjes

Back to basic ga je op het ongerepte Sulawesi. Hier is koud water gegarandeerd, warm water voor geluksvogels. Ontdek de cultuur van de Toraja’s, bekend om zadelhuizen, rotsgraven en offerrituelen. Reis naar Tangkoko National Park en ontdek de spookdiertjes: kleine aapjes met grote ogen die je nieuwsgierig aankijken. De reis sluit je af op de Bunaken: een paradijs voor snorkel- en duikliefhebbers.

sulawesi-duiken

Niet alleen de activiteiten zijn op elk Indonesisch eiland anders, ook de accommodaties en manier van reizen (vervoer, gids) verschillen. Wel zo prettig als je jouw wensen kan bespreken met een reisspecialist, iemand die Indonesië goed kent. Bij Indonesië online, onderdeel van Riksja Travel, krijg je advies en bouw je jouw eigen individuele reis. En, wat is ‘jouw’ eiland?

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *