Hogmanay: oud en nieuw in Edinburgh

Reportages

4 Reacties Reageer

 

Morgen is het zover, dan viert de hele wereld weer de jaarwisseling. Vorig jaar vierden wij oud en nieuw in het buitenland: Edinburgh. Na wat reviews te hebben gelezen moest Hogmanay, zoals het daar heet, namelijk het mooiste nieuwjaarsfeest in Europa zijn.

Hoewel de Schotten met Hogmanay de laatste dag van het jaar bedoelen, hebben ze in het in de Schotse hoofdstad Edinburgh wat grootser aangepakt. Een week lang staat de stad in het teken van de jaarwisseling. Dat wilden we dus graag met eigen ogen zien en dus boekten we via WTC.nl een vliegticket naar Edinburgh. En niet met een lowcoster, maar met KLM. Reizen naar het mooiste nieuwjaarsfeest van Europa mag best met wat meer klasse, zo vonden we. En zo landden we op 30 december op Edinburgh Airport, klaar om Hogmanay te ontdekken!

Nadat we ons hadden geïnstalleerd in het hotel aan de rand van het centrum konden we niet wachten om de stad te ontdekken. Naast het nieuwjaarsfeest hadden we namelijk nog tal van dingen op ons lijstje staan die we perse wilden bekijken en bezoeken. Bijvoorbeeld Carlton Hill, dat pal tegen ons hotel aan lag. Carlton Hill is één van de twee bergen midden in de stad. Na het beklimmen van deze pukkel hadden we een prachtig uitzicht over de stad en zagen we in het centrum al de nodige Hogmanay-activiteit. 

carlton-hill-edinburgh

uitzicht-carlton-hill-edinburgh

Maar voordat we ons in het feestgedruis zouden mengen wilden we dus nog wat andere attracties en bezienswaardigheden in de stad bekijken. En daar hoefden we niet ver voor te lopen. Al snel zagen we dat Edinburgh op een groot openluchtmuseum lijkt. Waar we ook keken, overal zagen we prachtige oude gebouwen, leuke steegjes en heel veel kerken. Zo ook aan de Royal Mile, een aaneenschakeling van straten dat samen de belangrijkste ‘straat’ in Old Town vormt. De Royal Mile begint beneden bij het Schotse parlement en eindigt ongeveer een mijl verder en tientallen meters hoger bij de burcht (Edinburgh Castle). Of andersom, hoe je het maar wilt zien.

edinburgh-castle

Na een kijkje bij Edinburgh Castle waren we wel toe aan een andere Schotse traditie: whisky. Nabij de burcht staat namelijk The Scotch Whisky Experience. Een leuke manier om even aan de snijdende wind te ontsnappen en te proeven van de Schotse lekkernij.

whiskey-experience-edinburgh

Toen we het whiskymuseum uitkwamen was het al wat donker aan het worden en dus liepen we de Royal Mile weer af, richting het centrum van Old Town. Daar zouden we namelijk voor het eerst kennis maken met Hogmanay.

Torchlight Procession

Ieder jaar wordt op de avond van 30 december een fakkeloptocht gehouden. ’s Middags hadden we al de aanzet voor de Torchlight Procession gezien. Op tal van plekken in het centrum werden namelijk fakkels verkocht. Ook toeristen kunnen met deze voettocht, die begint bij de George IV Bridge, meedoen. Maar wij keken liever vanaf de zijkant toe. En we waren niet de enigen. Duizenden mensen stonden langs de kant van de weg te wachten op de enorme optocht. We kozen een strategisch plekje op een oplopend stuk straat en zagen heel mooi in de verte een vuurzee onze kant op komen.

torchlight-procession-edinburgh

In totaal liepen, voorafgegaan door een drumband en doedelzakspelers, 35.000 fakkelende mensen mee met een optocht. De Torchlight Procession eindigt op Carlton Hill, waar een groots vuurwerk wordt ontstoken. Wij besloten daar niet op te wachten en doken een pub in. De volgende dag zou het vuurwerk nog veel groter zijn.

Oud en nieuw Edinburgh

De volgende dag was 31 december. Een week vol festiviteiten wordt op oudejaarsavond groot afgesloten. Het was maar goed dat we vooraf online onze tickets al hadden gekocht want het centrum van de stad wordt volledig afgesloten en is dan alleen nog toegankelijk voor mensen met een entreebewijs voor het nieuwjaarsfeest. Binnen de omheining staan op verschillende straten podia waar bekende en minder bekende artiesten optreden. Helaas waren wij niet zoals de meeste Schotten op de hoogte van de prijzen voor eten en drinken. Waar de meeste mensen rondliepen met eigen drinken (TIP), daar waren wij aangewezen op de dure verkooppunten op het festivalterrein. Eenmaal in het afgesloten gebied kun je er namelijk ook niet meer uit. Een kleine domper.

podium-hogmanay-edinburgh

Maar de teleurstelling van de dure consumpties werd ruimschoots goedgemaakt toen de laatste minuten van 2013 in zicht kwamen. Om het publiek in Edinburgh alvast wat op te warmen voor wat komen ging, werden vanaf de burcht de nodige vuurpijlen de lucht in geschoten. Om middernacht volgde vervolgens een prachtige vuurwerkshow. Na afloop dook iedereen de kroeg in en volgde er een lange nacht. Een gelukkig nieuwjaar allemaal!

oud en nieuw edinburgh


Vliegtickets en stedentrip Edinburgh boeken

Het boeken van een stedentrip naar Edinburgh doe je eenvoudig zelf. Vanuit Nederland en grensluchthavens gaan wekelijks rechtstreekse vluchten naar Edinburgh. Kijk voor goedkope vliegtickets naar Edinburgh op World Ticket Center.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Daarna hoef je alleen nog een hotel in Edinburgh te boeken. Wacht daar niet te lang mee. Tijdens oud en nieuw in Edinburgh zit de stad overvol en zijn hotelkamers snel uitverkocht.

 1. natascha schreef:

  Hey, wij willen dit jaar ook gaan.! Heb je misschien een hotel tip?

  Groetjes

 2. Astrid schreef:

  Ben net terug uit Schotland,en ben ook in Edinburgh geweest.T was allemaal prachtig! Ons hotel (Parliament House Hotel) lag ook onderaan Calton Hill (wat je – voor alle duidelijkheid – zonder “r” voor de “l” schrijft) en zelfs aan de weg Caltonhill. Mij is idd ook vertelt dat Hogmanay een geweldige belevenis is dus hoop dat graag nog een keer mee te maken.

 3. tessa schreef:

  Hii iedereen,

  Ik zou graag naar Edinburgh willen naar nieuwsjaar, iemand suggesties om die goedkoop te doen

 4. Chris schreef:

  Ik ga dit jaar met een party trein vanuit London, bespaart je de hotel overnachting weer. Vrienden hebben het eens gedaan en die waren er erg over te spreken. Dit jaar mag ik het met mijn eigen ogen gaan bekijken!

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *