Hartverwarmend: vakantie in winters Lapland

Reportages

Geen reacties Reageer

 

Vakantie in Lapland. Voor deze regio, dat zich uitstrekt over Noorwegen, Zweden, Finland en een klein deel van Rusland, willen veel mensen de kou wel trotseren. Ook Reisaddict trok er graag de snowboots voor aan. Een korte kennismaking met Fins Lapland.

Lapland, dat is toch heel veel bomen, sneeuw, kou en donkere dagen? Ja, daarmee vat je het land van de Sami, zoals de inwoners van Lapland worden genoemd, goed samen. In de winter dan, want in de zomer gaat de zon in deze regio vrijwel niet onder en is de temperatuur aangenaam. Voor ons echter geen zon en groene bomen. Met een koffer vol warme (thermo)kleren stappen wij op Schiphol in het vliegtuig voor de directe vlucht naar Kuusamo, in het noorden van Finland en in het uiterste zuiden van Lapland. Op naar het land van de Kerstman!

Wintersport in Finland

De uitvalsbasis voor de korte winterweek is Rukatunturi (afgekort tot Ruka), een klein wintersportoord op ongeveer 30 kilometer van de luchthaven van Kuusamo. Ruka bevat een aantal restaurants, een kleine supermarkt en meerdere hotels en appartementen. Maar belangrijker, het beschikt over 29 skipistes. Omdat het tijdens de wintermaanden slechts een paar uur licht is (in januari tussen 10.00 en 14.30 uur), wordt het overgrote deel van de pistes verlicht. Daardoor hoeven de pistes niet zoals in de Alpen al rond 16.00 uur dicht, maar sluiten ze pas om 23.00 uur. Een bijzondere ervaring, skiën met kunstlicht. En in welk land zie je onderweg rendieren langs de piste?

vakantie lapland
lapland reizen

Ski’s kun je zelf (gratis) meenemen bij Voigt Travel, maar het is ook mogelijk om ze voor een schappelijk prijsje aan de voet van de piste te huren. Hoewel de prijzen in Finland over het algemeen hoger liggen dan in Nederland, valt ook de prijs van de skipas gelukkig mee. Wel is de lengte van de afdalingen aan de korte kant, maar wat verwacht je ook bij het gebrek aan hoge bergen. Hoe anders is dat voor de andere populaire wintersport: langlaufen. De omgeving van Ruka beschikt over meer dan 500 kilometer aan geprepareerde loipes. Wij slaan deze sport dit keer over. De avond staat bij ons in het teken van hogere snelheden.

Op zoek naar het noorderlicht

Na een heerlijke warme maaltijd, met uiteraard rendiervlees op het menu, trekken we de overalls aan die we bij aankomst in Ruka overhandigd kregen. Hoewel het deze dagen met -5 graden warm is voor de tijd van het jaar, komen de dikke pakken goed van pas. We gaan namelijk op de sneeuwscooter door de Finse taigabossen. Op zoek naar het noorderlicht, zo stond er in het programma te lezen. Maar dat kunnen we door de bewolking helaas op onze buik schrijven. Een kleine smet op de feestvreugde, maar het maakt de tocht er niet minder leuk om. We schieten over dichtgevroren meren, sturen behendig langs besneeuwde naaldbomen en eten onderweg ons zelf opgewarmde vlees.

sneeuwscooter lapland

Huskysledetocht

Als je aan een activiteit in Lapland denkt, dan denk je ongetwijfeld als eerste aan een sledetocht met husky’s. Ook wij konden niet wachten om met deze prachtige beesten door de sneeuw te trekken. Susi, de eigenaar van de honden, vertelt ons dat het eigenlijk te warm is voor zijn dieren. In plaats van de huidige temperaturen net onder het vriespunt zijn de Siberische husky’s op hun best als het -30 graden is. Dat zullen we tijdens de 20 kilometer durende tocht wel merken, aldus de karakteristieke Susi. 

husky lapland

Al snel snappen we wat Susi met ’te warm voor de honden’ bedoelt. De sneeuw is plakkerig, waardoor de zes husky’s af en toe moeite hebben de slee de heuvels op te trekken. Het maakt de band met de dieren alleen maar sterker. Als zevende ‘lid’ van de roedel helpen we regelmatig de slee voort te duwen. Aan de goedkeurende blikken van de honden te zien kunnen ze de hulp waarderen. Terwijl zij ons onverstoord, en volledig gedisciplineerd, de weg wijzen, zijn wij blij dat we af en toe in de houten slee kunnen uitrusten. Ondertussen vergeten we niet om van het prachtige winterse landschap te genieten. Wát een bijzonder gebied!

huskysledetocht-ruka-finland

Finse sauna

Na afloop is het tijd om de dieren te bedanken en mogen we een kijkje nemen bij de pups. De husky’s laten zich maar al te graag knuffelen. Daarna is het tijd om weer terug te gaan naar Ruka. Het was de laatste excursie in Lapland, maar een bezoek aan Finland is niet compleet zonder een bezoek aan de sauna. Uiteraard beschikt ieder appartement over een eigen cabine. Naar schattingen zijn er 1,6 miljoen sauna’s in Finland. En dan te bedenken dat er 5,5 miljoen mensen wonen. In de sauna kijken we terug op een bijzondere midweek. Een midweek die we iedereen kunnen aanraden, ook als je niet van kou of sneeuw houdt!

transavia-kuusamo-finland

Zelf ook naar Lapland reizen?

Wil jij ook naar Lapland op vakantie? Of net als wij een korte kennismaking met deze bijzondere regio in Noord-Finland? Neem dan eens een kijkje op Lapland.nl, de website van dé Lapland specialist Voigt Travel. Zij bieden heel veel reizen naar bestemmingen in Lapland aan. Of kijk voor je Lapland reis bij TUI.nl.

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *