Doen: de Golden Circle op IJsland

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

De Golden Circle op IJsland. Ook wel de Gouden Cirkel, Gouden Route of de Gouden Ring genoemd. Het is de populairste autoroute op IJsland. Niet echt buiten de gebaande paden dus, maar desondanks een must do.

IJsland is hot. Vlogen tot voor kort nog slechts enkele vliegtuigen per maand vanuit Nederland naar IJsland, tegenwoordig gaan er vanuit Amsterdam iedere week meerdere toestellen richting het land van vuur en ijs. Het land wil binnen afzienbare tijd 1 miljoen toeristen per jaar over de vloer krijgen. Dat is nogal wat op een bevolking van slechts 300.000. En allemaal willen ze de attracties in de Golden Circle bekijken.

Ook voor mensen die op IJsland slechts een stopover of tussenstop hebben, op weg naar Amerika of Canada, is de route een interessante optie om een glimp van het land op te vangen. In één dag zie je een groot aantal bezienswaardigheden.

Vanuit hoofdstad Reykjavik kun je je aansluiten bij verschillende georganiseerde Golden Circle tours, die allen de volledige 300 kilometer afleggen. Liever alles in je eigen tempo bekijken? Huur dan een auto. Dat kan al op de luchthaven van Keflavik, maar ook in Reykjavik zelf zijn meerdere autoverhuurbedrijven. De eerste attractie is het nationale park Thingvellir, op ongeveer 50 kilometer van Reykjavik.

thingvellir ijsland

Nationaal park Thingvellir

Thingvellir is niet alleen een prachtige groene vallei met het grootste meer van IJsland (Thingvallavatn), de waterval Öxarár en rivieren. Het is de scheidslijn tussen de Europa en Noord-Amerika. In het park komen de Euraziatische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat bijeen. Of beter gezegd: de tectonische platen drijven er ieder jaar beetje bij beetje uit elkaar. Ieder jaar wordt de kloof namelijk ongeveer 2 centimeter groter. Het is mogelijk om door de kloof te wandelen.

thingvellir ijsland

Daarnaast is Thingvellir, dat ‘vlakte van het parlement’ betekent, voor IJslanders om een andere reden een belangrijke plaats. Al sinds 930 worden hier volksvergaderingen gehouden, waar vertegenwoordigers uit het hele land op af kwamen. Maar er werden ook huwelijken gesloten en andere belangrijke beslissingen genomen. In 1789 werd hier de laatste openluchtvergadering gehouden. Wel werd hier op 17 juni 1944 nog de onafhankelijkheid van IJsland uitgeroepen.

Geysir en Strokkur

De volgende stop na nationaal park Thingvellir zijn de wereldberoemde geometrische bronnen van Geysir. Het gebied is genoemd naar de gelijknamige geiser Geysir. Waar Geysir al enige jaren niets meer doet dan pruttelen, daar spuit buurmangeiser Strokkur iedere 5 tot 10 minuten nog metershoog water. Met 20 tot 30 meter spuit het water een stuk minder hoog dan de Geysir in zijn hoogtijdagen deed (60 tot 80 meter), maar het schouwspel is er niet minder om. Voordat je een plekje zoekt rond de geiser is het verstandig om even te bekijken waar de wind vandaan komt… In het gebied zijn nog veel meer kleine poeltjes met borrelend water. Wellicht dat deze in de toekomst uitgroeien tot een nieuwe Geysir.

strokkur geysir ijsland

strokkur geysir ijsland

Gullfoss waterval

De meest bezochte en volgens velen tevens de mooiste waterval van IJsland is de Gullfoss. Het is de volgende bezienswaardigheid tijdens de Golden Circle rondreis en gemakkelijk per auto te bereiken. Hoewel er op IJsland grotere en hogere exemplaren zijn is het een erg spectaculaire waterval waar je tot op enkele centimeters van het water kan komen. De Gullfoss, dat staat voor ‘gouden waterval’, ligt in de gletsjerrivier Hvíta en heeft twee ‘verdiepingen’. De bovenste laag is 11 meter hoog en de tweede 21 meter, waarna het water zijn weg in de meer dan 70 meter diepe kloof vervolgd.

gullfoss waterval ijsland

De Gullfoss waterval is vanaf twee wandelpaden te bekijken. Eén boven de kloof, die direct bij het bezoekerscentrum begint, en eentje direct langs het water. Door het vele stuifwater krijg je bij zonnig weer geregeld een prachtige regenboog voorgeschoteld. Het is de reden waaraan de Gullfoss haar bijnaam ‘gouden waterval’ te danken heeft.

gullfoss waterval ijsland

Kerið

Na de Gullfoss heb je ‘officieel’ alle bezienswaardigheden van de Golden Circle gezien. De toeristenbussen rijden na de Gullfoss terug naar Reykjavik. Heb je een huurauto, dan is het nog de moeite waard om te stoppen bij de vulkaan Kerið, langs weg 35 en niet ver van het plaatsje Selfoss. Deze uitgebluste vulkaan is 170 bij 270 breed en 55 meter hoog. Het is mogelijk om in de krater naar het kratermeer af te dalen.

kerid vulkaan ijsland

Na de Kerið is het nog ongeveer een uur rijden voor je weer in Rekjavik bent aangekomen. Hoewel de Golden Circle zoals gezegd een populaire route op IJsland is, mag je het land eigenlijk niet verlaten zonder deze attracties te hebben gezien. Bij de bezienswaardigheden kan het druk zijn, maar onderweg heb je de weg vrijwel altijd voor je alleen. Je zal zien, niet alleen nationaal park Thingvellir, Geysir, Strokkur, Gullfoss en Kerið zijn de moeite waard, maar de volledige 300 kilometer is een prachtige attractie op zich.

Reizen en vliegtickets IJsland

Er gaan wekelijks vluchten vanuit Nederland of grensluchthavens naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Vanuit Reykjavik kan eventueel worden overgestapt op binnenlandse vluchten. Icelandair en WOW air vliegen vanuit Nederland rechtstreeks naar IJsland. Andere luchtvaartmaatschappijen die naar IJsland vliegen zijn: SAS en Finnair. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar IJsland op World Ticket Center.

IJsland met Voigt Travel

Ga je liever met een georganiseerde reis naar IJsland? Kijk eens bij een IJslandspecialist. Voigt Travel, SNP Natuurreizen en Sawadee zijn Nederlandse reisorganisaties die reizen naar IJsland aanbieden. Ga voor meer informatie naar Avontuur in IJsland.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *