Het is maar een ongelukje en iedereen kan snel weer naar huis. Dat wilden de Russen de inwoners van Tsjernobyl en Prypjat doen geloven. Inmiddels weten we dat de kernramp in Tsjernobyl de grootste ooit is. Nico bezocht ground zero en maakte er een indrukwekkende fotoreportage.
Op 26 april 1986 vond een ernstig ongeluk plaats in de kerncentrale van Tsjernobyl (ook wel Chernobyl), in het uiterste noorden van Oekraïne. De kernreactor ontplofte midden in de nacht. In eerste instantie deden de autoriteiten erg luchtig over het gevaar. Pas een dag later, op 27 april, werden de inwoners in de directe omgeving van de reactor geëvacueerd. Maar wel met de mededeling dat ze slechts het broodnodige mee hoefden te nemen omdat ze binnen een paar maanden weer naar huis konden als de brand was geblust. Prypjat werd pas drie dagen later als no-go area verklaard. Ondertussen verspreidde een grote wolk met radioactief materiaal zich razendsnel naar het noorden en noordwesten. Het waren niet de Russen zelf die ‘het ongelukje’ wereldkundig maakten, maar de Zweden die een verhoogde straling opmerkten. Op 2 mei bereikte de radioactieve wolk ook Nederland.
Reizen naar Tsjernobyl
De bewoners van het gebied keerden nooit terug. Nu, ongeveer 28 jaar later, zijn Tsjernobyl en Prypjat niets meer dan spooksteden en is het mogelijk om onder begeleiding het gebied te bezoeken. Wil jij net als Nico zelf ook een keer naar Tsjernobyl reizen? De beste manier om dat te doen is eerst een vliegticket naar Kiev boeken, bijvoorbeeld via Skyscanner of World Ticket Center, om vervolgens een georganiseerde dagexcursie naar het rampgebied in Tsjernobyl bij je hotel in Kiev te regelen.
Vanuit Kiev worden georganiseerde dagexcursies naar Tsjernobyl aangeboden.
De afzetting van de 30 kilometer-zone rondom Reactor 4.
In een gebouw binnen de 10km-zone wordt het één en ander over de ramp verteld.
Het monument voor de 30 brandweerlieden, die stierven aan de gevolgen van stralingsziekte.
De bewuste reactor: Reactor 4.
Inmiddels is de reactor voorzien van een dikke sarcofaag.
De stad Prypjat (40.000 inwoners) werd gebouwd voor het personeel van de kerncentrale en hun gezinnen. Na de ramp werd het langzaam een spookstad.
De lokale school werd halsoverkop verlaten.
Ooit lag er een houten vloer in het gymlokaal.
Struiken hebben inmiddels de school van de kinderen overgenomen.
Het zwembad.
De zwemklok.
De kermis was al opgezet voor de 1 mei-viering. Er is nooit gebruik van gemaakt.
Ook het reuzenrad heeft nooit zijn rondjes kunnen draaien.
Hotel Polissa staat op het centrale plein en werd gebruikt om onderzoekers te huisvesten.
Vanaf de achtste verdieping van het hotel heb je een mooi overzicht over het centrale plein van Prypjat.
Een laatste blik over Prypjat en Reactor 4.