Europese skigebieden liegen over lengte pistes

Reisnieuws

Geen reacties Reageer

 

Maar liefst 600 kilometer aan skipistes! Als je dat leest mag je de lengte met een korreltje zout nemen. Europese skioorden overdrijven de lengte van de pistes met gemiddeld een derde. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse consultant Christoph Schrahe. 

Sommige Europese gebieden presteren het zelfs om de lengte van het skigebied te verdubbelen, door bijvoorbeeld verschillende stukken meerdere malen op te nemen of het zigzaggen van de skiërs mee te tellen. Zo overdrijft Les 4 Vallées in Zwitserland de pistelengte met 151 procent en het Franse Les Sybelles doet er 120 procent bij. Maar ook Les 3 Vallées in de Franse Alpen, het grootste skigebied ter wereld, heeft niet de beschikking over 600 kilometer, maar over ‘slechts’ 493 kilometer aan pistes. Dat is een overdrijving met 22 procent. 

Schrahe bestede meer dan duizend uur aan het nameten van de skipistes via Google Earth. Sommige skioorden willen hun berekeningswijze niet uitleggen, terwijl andere toegeven dat ze sommige stukken verschillende keren meetellen. Ook nemen verschillende skigebieden bepaalde beveiligde stukken off-piste mee in de telling. Die worden soms zelfs als meerdere pistes beschouwd, gezien hun breedte. 

Naar aanleiding van het onderzoek heeft een Oostenrijkse skiliftenorganisatie de skistations gevraagd de lengte van hun pistes te herberekenen. Dit leidde ertoe dat het gebied Hochzillertal (Tirol) niet 181 km groot is, maar nog maar 88 km.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *