Exact 100 jaar geleden: de eerste passagiersvlucht

Reisnieuws

Geen reacties Reageer

 

Tegenwoordig is vliegen een vanzelfsprekendheid en stappen we een paar uur later zo aan de andere kant van de wereld uit het vliegtuig. Exact 100 jaar geleden was dat wel anders. Op 1 januari 1914 vertrok de allereerste passagiersvlucht.

De eerste lijnvlucht met betalende passagiers vond op de nieuwjaarsdag van 1914 plaats. Erg veel mensen gingen er echter niet mee met het propellorvliegtuigje van de St. Petersburg-Tampa Airboat Line. De enige passagier tijdens de vlucht van St. Petersburg in Florida naar Tampa was voormalig burgermeester van St. Peterburg Abram Pheil, die tijdens een veiling 400 dollar neertelde. De Benoist XIV flying boat, met piloot Tony Jannus, deed er in totaal 23 minuten over en landde keurig netjes op de Hillsborough River in Tampa, waar 3500 toeschouwers het toestel opwachtten. Over de terugvlucht deed het toestel ‘slechts’ 20 minuten.

In de weken na de eerste passagiersvlucht volgden de aanvragen voor een rondvlucht zich in snel tempo op. Tony Jannus maakte ongeveer twee retourvluchten per dag tussen St. Petersburg en Tampa. Niet alleen de bevolking was nieuwsgierig naar dit nieuwe fenomeen, het toestel werd ook al snel ingezet om goederen zoals kranten te vervoeren. De prijs voor een ticket was 5 dollar voor passagiers en 5 dollar voor 100 pond aan goederen. Goedkoop was dit in die tijd overigens niet. Afgaande op de inflatie zou dat nu 115 dollar zijn. Voor een afstand van ongeveer 30 kilometer…

Om de snelheid en vrijheid van 100 jaar vliegen te vieren zijn in 2014 tal van festiviteiten in Florida. Ga voor meer informatie naar de speciaal opgezette website flying100years.com.

Eerste vlucht KLM

Vijf jaar na de eerste vlucht in Florida werd in Den Haag de ‘Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën’ opgericht. De eerste passagiersvlucht van de KLM werd op 17 mei 1920 uitgevoerd en ging van Amsterdam naar Londen. In 1924 ging de eerste vlucht naar Batavia, in het voormalige Nederlands-Indië. Tien jaar later, in 1934, vloog voor het eerst een KLM-toestel over de Atlantische Oceaan, met bestemming Curaçao.

Volgens IATA, de International Air Transport Association, zijn dit jaar wereldwijd voor het eerst meer dan drie miljard mensen in een vliegtuig gestapt. Naar verwachting wordt in 2018 de grens van vier miljard passagiers bereikt.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *