De 10 leukste dingen om te doen in Granada

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Granada, gelegen in de prachtige omgeving van Andalusië, beschikt over verschillende locaties en activiteiten die jaarlijks vele reizigers naar de stad trekken. Zo beschikt de stad over een Moors erfgoed van meer dan 700 jaar oud, maar is het tegelijkertijd ook de stad van de tapas. Het hoogtepunt is echter het Alhambra, een complex van paleizen, binnenplaatsen en tuinen waar de Emiraten van Granada vroeger ontsnapten aan de zomerse hitte.

Je kunt daarnaast een wandeling maken door de straten van de oude Moorse stad, die werden ontworpen in de stijl van de Middeleeuwen. Of betreed de grotwoningen van de historische zigeunerwijk, bekend om zijn flamencoshows. Ondertussen geniet je van de stijgende toppen van de Sierra Nevada. Kortom, Granada is een stad vol met mogelijkheden. In dit artikel hebben wij de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Granada voor je op een rij gezet!

Generalife

De weelderige tuinen van het Alhambra zijn zo groot dat je misschien zelfs meer dan een dag nodig hebt om alles te ontdekken.

Deze weelderige en majestueuze tuinen ruiken heerlijk in het voorjaar en beschikken over kleurrijke bloembedden, bijgesneden hagen en topaas, zwembaden, fonteinen en allerlei verrassende bloemen.

Het gedeelte van de tuin dat je absoluut niet mag missen is het paleis van de Generalife, gelegen op de top van de heuvel waar de emirs hun zomers in de schaduw doorbrachten.

Alhambra

alhambra

Het is moeilijk om dit prachtige bouwwerk in slechts een paar woorden samen te vatten: het Alhambra is een paleis, een kasteel, een zomerresidentie en een gesloten stad in één. En dat allemaal op een betoverende plek.

In de jaren 1200 en 1300 werd met de bouw van het paleis gestart. Oorspronkelijk was het bouwwerk voor de Nasrid-heersers bestemd, die tijdens de laatste eeuwen van islamitische controle over Granada regeerden.

Na de “Reconquista” viel de leiding onder het gezag van de katholieke prinsen Isabelle I en Ferdinand II, maar de schoonheid van Alhambra is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Ga vroeg op pad en breng een bijzondere dag door in de koninklijke kamers, op de rustige binnenplaatsen en in goddelijke paleizen van de Renaissance en de Moren.

Kathedraal van Granada

Dit prachtige gebouw werd gebouwd op de Granada-moskee in de vroege 16e eeuw en is de tweede grootste kathedraal in Spanje. Het werd gebouwd tijdens een grote transitie, waardoor de fundamenten gotisch zijn geworden, ondanks dat de hoofdstructuur en het interieur uit de Renaissance komen.

Diego de Siloé was verantwoordelijk voor het vinden van de harmonie tussen de beide aparte stijlen, en zijn inspanningen hebben hem de nodige bekendheid opgeleverd. Om het maximale uit je bezoek aan deze kathedraal te halen, is de beste optie om de hoofdkapel te bezoeken en de gebrandschilderde ramen, sculpturen en schilderijen te bekijken.

Albayzín

Ga noordwaarts vanaf Plaza Nueva de heuvel op om de Arabische wijk van Granada te bereiken. Na de herovering vestigden de Moren die in Granada wilden blijven zich hier en het is onmogelijk om de invloed op de architectuur van dit charmante deel van de stad te ontkennen.

Uiteindelijk werden de moslims verdreven en werden hun moskeeën vervangen door kerken en kathedralen, zoals ook het geval was bij de grote kathedraal van de stad. Echter bleef het uiterlijk van de wijk nagenoeg onaangetast.

Zoals het een medina betaamt, is de wijk een doolhof van smalle straatjes met hoge villa’s. De handgeschilderde Moorse tegels die de muren overal in de wijk versieren zijn schitterend en dan ook zeker het bekijken waard.

Sierra Nevada

Dit nationale park ligt direct achter de oostelijke buitenwijken van Granada en heeft zowel de hoogste piek in Iberia (3478 m), als het zuidelijkste skigebied van Europa te bieden.

Het kost je bovendien slechts een half uur om bij deze majestueuze berglandschappen van de oude binnenstad van Granada te komen. De schoonheid van de reis zit hem in de manier waarop het landschap continu om je heen verandert.

Het skigebied in de Sierra Nevada heeft over het algemeen te maken met goede omstandigheden en loopt vanwege de hoogte van december tot april.

Sierra nevada skigebied

De romantische wandelroute Carrera del Darro

Onder het district Albayzín loopt deze weg langs de kleine rivier de Darro, die de stad kruist waar de oude stadsmuren vroeger stonden.

Het is een van de meest romantische wandelingen om te maken in heel Spanje. Op sommige plaatsen kan de weg een paar meter smaller worden en heb je uitzicht op de rivier en het prachtige landschap aan de kust.

Aan de linkerkant vind je de renaissancegebouwen van de oude stad, waarvan vele nog steeds over het metselwerk van de originele Moorse invloeden beschikken. Op een bepaald moment tijdens de route kom je de zogenaamde ode Puente del Cadí tegen, de overblijfselen van een imposante Moorse brug die uit het Alhambra-bos komt.

Het maken van deze wandeling is iets dat je eigenlijk niet links mag laten liggen tijdens je bezoek aan Granada.

Corral del carbon

De Corral del Carbón, het oudste monument in de Nasrid-dynastie, was een pakhuis en schuilplaats voor kooplieden en werd in de 12e eeuw werd gebouwd.

Net als de Arabische baden is het monument toegankelijk voor het publiek. Destijds konden handelaren die ver kwamen hun goederen hier opslaan en rusten voor de nacht.

Je betreed het gebouw via een prachtige dubbele boogdeur die leidt naar een centrale binnenplaats waar de woningen nu worden gebruikt als kantoren voor het stadorkest.

Ook worden er op zomeravonden soms flamencoshows op de binnenplaats gehouden.

De baden van Carrera del Darro

Als je er langsloopt lijkt het misschien niet veel, maar de baden van Carrera del Darro zijn toch echt uniek te noemen. De meeste badinrichtingen werden na de herovering vernietigd, omdat ze een beschamende reputatie hadden die vergelijkbaar is met die van bordelen.

In feite hebben deze baden het alleen overleefd omdat ze zich onder een privéhuis bevonden dat werd gebouwd toen de stad werd veroverd. Dit geeft je vandaag de dag wel de mogelijkheid om een zeldzame glimp van deze baden uit de tijd van de Emir op te vangen.

Het klooster van Granada

klooster van granada

Pak de bus en ontdek het indrukwekkende klooster van Granada. Of ga voor een wandeling van 20 minuten en ontdek meteen de drukke steegjes van de stad.

Aan het begin van de jaren 1500 werd met de bouw van het klooster begonnen, direct nadat de stad was teruggewonnen. Ondanks dat er actief met de bouw werd begonnen was het klooster pas 300 jaar later volledig af.

Het resultaat is echter een gebouw dat behoord tot een van de meesterwerken van Spanje. Het klooster staat vol met historische items en weelderige decoratie waar de meeste bezoekers onder de indruk van zullen raken.

Alcaiceria

In islamitische tijden was het de locatie van de Grote Bazaar in Granada, waar kooplieden hun zijde en specerijen te koop aanboden in een van de verschillende straatjes. Tegenwoordig is het een plek vol met souvenirwinkels, iets waar niet iedere inwoner even trots op is.

Desondanks is het een plek dat vol staat met typische lokale goederen en een mooi inzicht geven in de invloed van de islamitische tijden die Granada heeft meegemaakt.

Genieten van de heerlijke tapas

Iedereen kent tapas, maar vaak hebben reizigers niet door hoe groot de invloed van de tapas is in het dagelijkse leven van Granada. Dat is ook niet heel vreemd, aangezien tapas hier oorspronkelijk vandaan komen.

Van 13 tot 16 uur en van 21 tot middernacht kun je een willekeurige bar in Granada binnengaan, een biertje of een glas wijn bestellen en een gratis tapa van een menu proeven als onderdeel van het aanbod.

Van de buitenkant zien veel van deze restaurants en barretjes er vaak een beetje armoedig uit, maar laat je hier zeker niet door afschrikken. De minder toeristische bars bieden namelijk vaak het lekkerste eten en drinken aan. Ideaal om na een lange dag even te genieten van alle heerlijke gerechten die de stad te bieden heeft!

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *