De Baai van Kotor, Montenegro’s toeristenmagneet

Reistips

Geen reacties Reageer

 

We bezoeken het liefst de plekjes op de wereld die nog niet door reisgidsen zijn ontdekt en waar we het rijk voor ons alleen hebben. Maar in het geval van de Baai van Kotor neem je dat voor lief. Het is niet voor niets dé toeristentrekker van Montenegro.

De Baai van Kotor is een inham in de Adriatische Zee, in het zuidwesten van Montenegro. Het is de langste en het diepste fjord van Zuid-Europa. Het gebied wordt al sinds de oudheid bewoond. De Baai van Kotor werd in 1979 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In datzelfde jaar was er een grote aardbeving in het gebied. Deze aardschok heeft een groot deel van de dorpen en stadjes langs de baai verwoest en het heeft dan ook jaren geduurd voordat alles weer was opgebouwd.

Door de geïsoleerde ligging van Montenegro in voormalig Joegoslavië en de baai in het bijzonder, heeft het lang geduurd voordat toeristen de plek wisten te vinden. De laatste jaren is de Baai van Kotor echter uitgegroeid tot de belangrijkste bezienswaardigheid van Montenegro.

De Baai van Kotor met op de voorgrond het stadje Kotor.

De Baai van Kotor en de havenstad Kotor (Foto: Wikimedia Commons)

Tegenwoordig wonen ongeveer 50.000 mensen in de verschillende pittoreske dorpen en stadjes langs de baai. De meeste mensen wonen in de oude havenstad Kotor. De vestingmuur die indringers vroeger moest tegenhouden staat ook nu nog overeind. Waar de stad vroeger indringers buiten wilde houden, daar verwelkomt het nu jaarlijks duizenden toeristen. Een leuke toeristische attractie in Kotor is het fort op de heuvel boven de stad. Ook de kathedraal en het Maritiem Museum zijn een bezoek waard.

Andere bekende en interessante plaatsen aan de Baai van Kotor zijn Herceg Novi, Perast, Risan en Tivat. Daarnaast liggen in het water verschillende eilandjes, waar in sommige gevallen slechts een kerk of klooster op staat. Ook op het vasteland bevinden zich in het gebied veel kloosters en kerken. Het gebied is echter vooral populair door de prachtige natuur en de vele doorkijkjes en vergezichten.

Perast, aan de Baai van Kotor (Foto: Malcolm Bott)

Perast, aan de Baai van Kotor (Foto: Malcolm Bott)

Baai van Kotor bezoeken

De Baai van Kotor ligt in het zuidwesten van Montenegro, aan de Adriatische Zee. De baai is eenvoudig te bereiken over de doorgaande tweebaanswegen E65, E80 en M2. Deze geasfalteerde weg verbindt het gebied met de rest van het land en loopt langs de volledige baai. In de nabije toekomst moet het gebied ook via de Adriatisch-Ionische autosnelweg bereikbaar zijn.

Een andere mogelijkheid om de Baai van Kotor te bezoeken is als onderdeel van een cruise over de Adriatische Zee en de Middellandse Zee. Steeds meer cruises weten de baai te vinden. Schepen leggen aan in de havenstad Kotor. De prijzen in het gebied hebben zich helaas ook aan de cruisetoeristen aangepast. Die zijn de laatste jaren erg gestegen en de prijs voor eten en drinken is daardoor vrijwel gelijk als in West-Europa.

Hotels in Montenegro

In en rond de Baai van Kotor bevinden zich voldoende hotels: bekijk nu alle hotels in de Baai van Kotor, in verschillende prijsklassen.

Reizen en vliegtickets Montenegro

Er gaan geen rechtstreekse vanuit Nederland naar Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. Om in Montenegro te komen dient minimaal één keer worden overgestapt. Bijvoorbeeld in Frankfurt am Main.

Enkele luchtvaartmaatschappijen die naar Montenegro vliegen zijn: Austrian Airlines, Alitalia, Air Serbia en Montenegro Airlines. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Montenegro op World Ticket Center.

Met de auto is het ongeveer 2000 kilometer naar Montenegro. Ga je liever met de auto of aan de hand van een georganiseerde reis naar Montenegro? Kijk dan eens op de websites van SNP Natuurreizen en Sawadee die reizen naar Montenegro aanbieden. Bij Kras.nl en Cruisetravel.nl kun je cruises boeken waarbij je ook de Baai van Kotor aandoet.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *