De Baai-eilanden: het paradijs van Honduras

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Bij Honduras denk je niet direct aan paradijselijke eilanden met parelwitte stranden en turquoise zeewater. En juist dat is precies de kracht van de Baai-eilanden (Islas de la Bahía). Onbekend bij het grote publiek, maar o zo mooi.

De Baai-eilanden, in het Spaans Islas de la Bahía geheten, vormen een eilandengroep ten noorden van Honduras. Het grootste eiland van de eilandengroep is Roatán. Dit eiland is ongeveer zestig kilometer lang en acht kilometer breed op het breedste deel. Daarnaast zijn er nog verschillende andere kleine eilandjes, waarvan Útila en Guanaja de grootste zijn. Hoewel de Baai-eilanden onderdeel zijn van het Spaans-talige Honduras, wordt er op de eilanden Engels gesproken. Dit stamt uit de tijd dat Islas de la Bahía nog Brits bezit was.

De Baai-eilanden werden in 1502 door Columbus ontdekt. Tot 1528 bleven de eilanden echter onbewoond en ook daarna maakten maar weinig mensen de oversteek. In de periode daarna kwamen de eilanden opeenvolgend in Brits, Spaans en Nederlands bezit, waarna de Britten de eilanden weer overnamen. Omdat de Britten weinig aandacht aan de eilanden besteden werden de eilanden een populaire uitvalsbasis voor piraten. Sinds 1872 zijn de Baai-eilanden officieel eigendom van Honduras.

Parelwitte stranden op het eiland Guanaja (Foto: Sonja Stark

Parelwitte stranden op het eiland Guanaja (Foto: Sonja Stark)

Populaire duikbestemming Honduras

Waar de Baai-eilanden vroeger ongewild waren is dat nu wel anders. Islas de la Bahía, en dan met name het hoofdeiland Roatán, is niet alleen een populaire vakantiebestemming voor de Hondurezen, ook cruiseschepen weten het eiland meer en meer te vinden. Op Roatán, waar ook de hoofdstad van de Baai-eilanden Coxen Hole ligt, bevinden zich de meeste accommodaties en stranden waar je goed kunt snorkelen. Mede door de ligging nabij het Mesoamerican Brrièrerif (het op één na grootste ter wereld) in de Caribische Zee is het bovendien een populaire duikbestemming.

De meeste bezoekers van de Baai-eilanden blijven op het hoofdeiland Roatán, maar ook de eilanden Útila en Guanaja zijn prachtig. Op Guanaja zijn geen wegen en de enige mogelijkheid om er te komen is per boot. Op Útila is meer mogelijk. De meeste bezoekers bezoeken dit eiland vanwege de duikmogelijkheden.

Dolfijnen voor de kust van Roatán (Foto: Nayan Vaja

Dolfijnen voor de kust van Roatán (Foto: Nayan Vaja)

De Baai-eilanden bezoeken

De Baai-eilanden liggen ten noorden van Honduras. De eilanden Roatán en Útila zijn zowel te bereiken per veerboot als vliegtuig. Op Roatán International Airport landen dagelijks internationale en binnenlandse vluchten. Op Útila is een landingsbaan aanwezig voor vluchten vanuit de havenplaats La Ceiba, op het vasteland van Honduras. De enige mogelijkheid om naar Guanaja te gaan is per boot.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Reizen naar Honduras

Er gaan wekelijks vluchten vanuit Nederland of grensluchthavens naar Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras, en Roatán. In beide gevallen dient minimaal één keer te worden overgestapt.

Enkele luchtvaartmaatschappijen die naar Honduras vliegen zijn: KLM, Swiss International Air Lines, Delta Air Lines en United Airlines. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Honduras op World Ticket Center.

Ga je liever met een georganiseerde reis naar Honduras? FOX Vakanties en Sawadee zijn Nederlandse reisorganisaties die reizen naar Honduras aanbieden. Een aantal organisaties biedt ook reizen naar de Baai-eilanden aan.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *