Nieuwste berichten

Europa

Zweden

Zweden is een land in het noorden van Europa en het grootste land van Scandinavië. Het land grenst in het westen aan Noorwegen en in het noordoosten aan Finland. Daarnaast is het in het zuidwesten via de zestien kilometer lange Sontbrug met Denemarken verbonden. Zweden heeft verder kustlijnen aan de Botnische Golf in het oosten, de Oostzee in het zuidoosten en zuiden en het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. Het landschap van Zweden wordt voornamelijk gedomineerd door meren (waarvan het Vänermeer het grootste is) en uitgestrekte naaldbossen. Het zuiden en oosten zijn vlak tot glooiend, waarbij de binnenlanden die aan Noorwegen grenzen in het Scandinavisch Hoogland overgaan. Ook heeft het land enkele eilanden voor de kust, waarvan Gotland, Öland, Orust en Hisingen het grootste en bekendste zijn.

Afrika

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land in het uiterste zuiden van Afrika. Het land grenst in het noordwesten aan Namibië, in het noorden aan Botswana, in het noordoosten aan Zimbabwe en in het oosten aan Mozambique en Swaziland. Verder wordt Lesotho volledig door Zuid-Afrika omsloten en heeft het land in het westen een kustlijn aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden en oosten aan de Indische Oceaan. Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden: Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht). Het landschap wordt gekenmerkt door hoogvlaktes in het binnenland en ruige heuvels en een smalle kustvlakte langs de rand. In het oosten van Zuid-Afrika liggen de Drakensbergen, met de Mafadi (3450 meter) op de grens met Lesotho als hoogste punt van het land.

Afrika

Zimbabwe

Zimbabwe is een land in het zuiden van Afrika. Het land grenst in het noordwesten aan Zambia, in het oosten aan Mozambique, in het zuiden aan Zuid-Afrika en in het zuidwesten aan Botswana. Daarnaast is het slechts tientallen meters verwijderd van de Caprivistrook, onderdeel van Namibië. Het landschap van Zimbabwe is erg gevarieerd, waarbij het grootste deel van het land op een hooggelegen plateau ligt tussen de 1000 en 2000 meter. Langs de grens met Mozambique loopt het landschap op tot een maximale hoogte van 2592 meter (de berg Nyangani). In het westen van Zimbabwe ligt een deel van de Kalahari-woestijn en in het zuiden, richting Zuid-Afrika, bevinden zich voornamelijk savannes.

Europa

Wit-Rusland (Belarus)

Wit-Rusland (Belarus) is een land in Oost-Europa. Het land grenst in het noordwesten aan Litouwen, in het noorden aan Letland, in het oosten aan Rusland, in het zuiden aan Oekraïne en in het westen aan Polen. Tot 1991 was Wit-Rusland onderdeel van de Sovjet-Unie. Het land ligt in het Russische Laagland en wordt doorkruist door enkele heuvels. Het landschap wordt gedomineerd door grote vlaktes en bossen en in het zuiden van Wit-Rusland bevinden de Pripjatmoerassen. Het hoogste punt van het land is de Dsjarschynskaja Hara met 345 meter en ligt in de buurt van hoofdstad Minsk.

Azië

Vietnam

Vietnam is een land op het Indochina-schiereiland in Zuidoost-Azië. Het land grenst in het noorden aan China, in het westen aan Laos en in het zuidwesten aan Cambodja. Daarnaast heeft het een lange kustlijn aan de Golf van Tonkin in het oosten, de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten en de Golf van Thailand in het zuidwesten. Het landschap is erg divers en kan worden onderverdeeld in vijf regio’s. In het noorden bevindt zich het berglandschap van het Yunnan-hoogland die over gaat in de vruchtbare vlaktes langs de delta van de Rode Rivier, waar hoofdstad Hanoi zich bevindt. Het centrale deel van Vietnam wordt gedomineerd door het Annamese Hoogland, in het oosten bevinden zich lange kuststroken en in het uiterste zuiden ligt de Mekong-delta, een vruchtbare en dichtbevolkte vlakte waar ook de grootste stad van het land, Ho Chi Minh Stad, ligt.