Zwitserland

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Bern
Andere grote steden: Zürich, Genève en Basel
Munteenheid: Zwitserse frank (CHF)
Oppervlakte: 41.285 km²
Inwoners: 7.925.517 (2012)
 

Zwitserland (Switzerland) is een land in het midden van Europa. Het land grenst in het noorden aan Duitsland, in het oosten aan Liechtenstein en Oostenrijk, in het zuiden aan Italië en in het westen aan Frankrijk. Hoewel Bern de hoofdstad van het land is, is Zürich de grootste stad. Zwitserland heeft geen kustlijn, maar het land bezit wel een groot aantal meren, waarvan het Meer van Genève en de Bodensee (Bodenmeer) de grootste zijn. Het land heeft vier geografische regio's: het relatief vlakke Noordwest-Zwitserland, de terrasvormige bergen in het Jura-gebergte, de Zwitserse Hoogvlakte in het Middenland en de Alpen in het zuidelijke deel van het land. Zwitserland telt in totaal 74 bergen die hoger zijn dan 4000 meter. De Dufourspitze (4634 meter) is de hoogste berg en ligt in het Monte-Rosa-Massief bij de Italiaanse grens. De Matterhorn (4478 meter) is ongetwijfeld de bekendste bergtop van het land.

De oude binnenstad van Bern staat op de Werelderfgoedlijst.

De oude binnenstad van Bern staat op de Werelderfgoedlijst.

Reisinformatie Zwitserland

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Zwitserland.
Afstand A'dam-Bern:
630 km
Vliegduur:
Ongeveer 1 uur en 15 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Zwitserland is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:

Nee

Reizen naar Zwitserland:

Goedkope vliegtickets Zwitserland
Rondreizen en vakantie Zwitserland

 

Talen

Zwitserland heeft vier officiële talen. Het grootste deel spreekt Duits, maar ook het Frans, Italiaans en Reto-Romaans zijn officiële talen. Daarnaast wordt er ook Albanees, Portugees en Engels gesproken.

Beste reistijd Zwitserland

De beste reistijd voor Zwitserland is, los van het wintersportseizoen, tussen mei en september. De gemiddelde temperatuur schommelt die periode tussen de 20 en 25 graden, hoewel het hoog in de bergen dan nog steeds erg koud kan worden. De grootste kans op zon heb je in juli en augustus.

Wegenvignet of tol

Er is een wegenvignet vereist voor het rijden op alle autosnelwegen in Zwitserland. Het vignet is een kalenderjaar geldig en te koop aan de Zwitserse grens, bij de postkantoren en tankstations in Zwitserland en bij de ANWB in Nederland. Daarnaast wordt tol geheven voor de Grote Sint-Bernardtunnel.

Vaccinaties en inentingen

Voor Zwitserland worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Zwitserland naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het christendom is veruit de grootste religie in Zwitserland. De meeste mensen, ongeveer 42 procent van de bevolking is rooms-katholiek. Ook zijn er veel mensen gereformeerd (40 procent). Een klein deel is protestants of moslim.

Populaire bezienswaardigheden

Zwitserland is door de aanwezigheid van de Alpen een populaire bestemming voor wintersportvakanties. De populairste wintersportgebieden in Zwitserland zijn Les Quatre Vallées, Saastal, Flumserberg, de Jungfrau regio en het skigebied Flims, Laax & Falera. Zwitserland biedt in de lente en zomer echter ook uitstekende mogelijkheden voor een mooie vakantie. Veel mensen gaan in de zomer wandelen of fietsen in de Zwitserse bergen. Populaire regio's zijn het Berner Oberland, Graubünden en de streek rond de bekende berg de Matterhorn, waaronder de toeristische plaats Zermatt aan de voet van de Matterhorn. Het land beschikt daarnaast ook over een aantal prachtige meren. De mooiste en populairste meren zijn het Meer van Luzern (het Vierwoudstrekenmeer), de Bodensee, het Meer van Lugano, Lago Maggiore en het Meer van Genève. Aan het Meer van Genève, iets ten oosten van Montreux ligt het Kasteel van Chillon. Dit kasteel uit de dertiende eeuw is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Europa. Het land telt in de vorm van het Zwitsers Nationaal Park slechts één nationaal park. Dit park ligt in het kanton Graubünden vlakbij de Italiaanse grens. Het Zwitsers Nationaal Park bevat bergtoppen tot 3174 meter en een derde van het park is bedekt met bossen. In het park leven dieren als reeën, gemzen, bruine beren en steenbokken. Zwitserland heeft daarnaast ook een aantal prachtige (historische) steden. Bijvoorbeeld hoofdstad Bern, waarvan de oude binnenstad op de Werelderfgoedlijst staat. Andere mooie Zwitserse steden zijn cultuurstad Basel, het economische centrum Zürich, Luzern met haar Middeleeuwse houten Kapellbrücke (Kapelbrug), het internationale Genève, het Olympische Lausanne en het prachtig gelegen Lugano.

Reisgidsen Zwitserland

reisgidsen-zwitserland

Koop bovenstaande Zwitserland reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Zwitserland.

 

Door:
Bijgewerkt: 1 februari 2019, 21:59 uur
Categorieën: Europa