Zuid-Soedan (Zuid-Sudan)

Bestemmingsinfo | Afrika


Hoofdstad: Juba
Andere grote steden: Yei, Wau en Malakal
Munteenheid: Zuid-Soedanese pond (SSP)
Oppervlakte: 644.329 km²
Inwoners: 10.625.176 (2012)
 

Zuid-Soedan (Zuid-Sudan) is een land in het oosten van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Soedan, in het oosten aan Ethiopië, in het zuidoosten aan Kenia, in het zuiden aan Uganda en Congo-Kinshasa en in het westen aan de Centraal-Afrikaanse Republiek. In 2011 is Zuid-Soedan onafhankelijk geworden van Soedan. Zuid-Soedan wordt van noord naar zuid doorkruist door de rivier de Witte Nijl. Het land wordt verder voor een groot deel gedomineerd door een uitgestrekt moerasgebied, het Suddmoeras. In het midden van het land ligt het Imatong-gebergte, met als hoogste punt de Kinyeti (3187 meter). Het zuiden van Zuid-Soedan kenmerkt zich door savannes.

Reisinformatie Zuid-Soedan (Zuid-Sudan)

Tijdsverschil:
In Zuid-Soedan is het tijdens onze zomertijd 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is er 2 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Juba:
5830 km
Vliegduur:
Ongeveer 7 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Zuid-Soedan is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst in Nederland.
Visum:
Ja
 

Talen

In Zuid-Soedan is Engels de officiële taal. Daarnaast worden er voornamelijk Nilo-Saharaanse talen gesproken.

Beste reistijd Zuid-Soedan (Zuid-Sudan)

De beste reistijd voor Zuid-Soedan is in de maanden december en januari. Het wordt dan ongeveer 30 tot 34 graden en er valt weinig regen. Het regenseizoen vindt in Zuid-Soedan plaats tussen mei en november.

Vaccinaties en inentingen

Voor Zuid-Soedan worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Zuid-Soedan naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking van Zuid-Soedan is animistisch. Daarnaast groeit het christendom ook in aantal aanhangers, waarbij vooral de rooms-katholieke en anglicaanse stroming aangehangen wordt.

Populaire bezienswaardigheden

Zuid-Soedan is één van de armste landen ter wereld en het toerisme in nauwelijks tot niet ontwikkeld in het land. Ook heeft het land een slechte infrastructuur. Voor avonturiers biedt het land daarom wellicht juist kansen. Zuid-Soedan is één van de landen met de grootste populatie aan wildlife in Afrika. Het beschikt daarnaast over een aantal prachtige nationale parken waar je veel wilde dieren kunt spotten. Het Boma National Park ligt vlakbij de grens met Ethiopië en is maar liefst 22.800 km² groot. Het bezit dan ook een overvloed aan dieren zoals buffels, olifanten, luipaarden, giraffen en zebra's. Ook in het kleine nationale park Nimule in het uiterste zuiden van Zuid-Soedan kun je tijdens een safari heel veel dieren bekijken. In dit prachtige park, dat ooit bekend stond om haar witte neushoorn, leven nijlpaarden, olifanten en de Ugandese waterbok (een type antilope). Een ander mooi gebied is het Southern National Park in de Sudd Wetlands, tegen de grens met Congo-Kinshasa. Hoofdstad Juba is een bruisende stad met veel overheidsgebouwen. Er zijn slechts weinig bezienswaardigheden. Veel mensen bezoeken het graf van John Garang, de voormalige leider van de Zuid-Soedanese onafhankelijkheidsbeweging.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 12:58 uur
Categorieën: Afrika