Zambia

Bestemmingsinfo | Afrika


Hoofdstad: Lusaka
Andere grote steden: Ndola, Kitwe en Kabwe
Munteenheid: Zambiaanse kwacha (ZMW)
Oppervlakte: 752.612 km²
Inwoners: 13.817.479 (2012)
 

Zambia is een land in het zuiden van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Congo-Kinshasa, in het noordoosten aan Tanzania, in het westen aan Malawi, in het zuidoosten aan Mozambique, in het zuiden aan Zimbabwe, Botswana (slechts tientallen meters) en Namibië en in het westen aan Angola. Zambia bestaat voornamelijk uit hooggelegen plateaus met een aantal heuvels en bergen. In het oosten van het land ligt het Muchinga-gebergte met toppen tot 2000 meter. Het noorden is daarentegen veel vlakker. De Zambezi, de op drie na grootste rivier van Afrika, vormt in het zuiden de natuurlijke grens met Zimbabwe, Botswana en Namibië. Een groot deel van het land wordt gedomineerd door bossen en regenwouden.

Reisinformatie Zambia

Tijdsverschil:
In Zambia is het tijdens onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland. Er is geen tijdsverschil tijdens onze zomertijd.
Afstand A'dam-Lusaka:
7875 km
Vliegduur:
Ongeveer 10 uur
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Zambia is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Zambia.
Visum:
Ja
 

Talen

Zambia heeft acht officiële talen. Naast het Engels zijn dat Bemba, Kaonde, Lozi, Lunda, Luvale, Nyanja en Tonga. Daarnaast worden nog ongeveer zestig andere lokale talen gesproken.

Beste reistijd Zambia

De beste reistijd voor Zambia is mei tot en met september. In deze wintertijd is er het minst kans op regenbuien en is het overdag koeler en ’s nachts warmer dan in de zomer. De gemiddelde temperatuur tussen mei en september is 25 graden. De overige maanden is het gemiddeld 30 graden.

Vaccinaties en inentingen

Voor Zambia worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Zambia naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste gedeelte van de bevolking van Zambia is christelijk. Hiervan is ongeveer 65 procent protestants, 20 procent rooms-katholiek en hangt ongeveer 9 procent een andere christelijke stroming aan.

Populaire bezienswaardigheden

De bekendste en één van de populairste toeristische attracties van Zambia is ongetwijfeld het koloniale stadje Livingstone, in het uiterste zuiden van het land. Tot 1935 was dit de hoofdstad van Noord-Rhodesië (later Zambia) en in de stad vind je het interessante Livingstone Museum. De meeste mensen komen hier echter voor de wereldberoemde Victoriawatervallen (Victoria Falls), die in de Zambezi rivier liggen tussen Zambia en Zimbabwe. Daarnaast is kanoën en raften erg populair in de Zambezi. Net als haar omringende landen bezit Zambia ook een aantal mooie wildparken. Bijvoorbeeld het Luangwa National Park, in het oosten van het land. Dit park is opgesplitst in North en South, waarbij South Luangwa het grootste park is. Het is mogelijk om tijdens een safari de vele wilde dieren (zoals nijlpaarden, leeuwen, giraffen en olifanten) te bekijken. Een ander mooi park is het nationale park Lower Zambezi. Dit park heeft een prachtige ligging en er leven heel veel verschillende dieren. Net zoals het nationale park Kafue, dat tevens één van de grootste nationale parken is. De hoofdstad van Zambia is Lusaka. Bezienswaardigheden in deze stad zijn de kathedraal van het Heilig Kruis, het nationale museum, de botanische tuinen Munda Wanga en het Kabwata Cultural Village.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 12:56 uur
Categorieën: Afrika