Turkmenistan

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Asjchabad
Andere grote steden: Türkmenabat, Daşoguz en Mary
Munteenheid: Turkmeense manat (TMM)
Oppervlakte: 488.100 km²
Inwoners: 5.054.828 (2012)
 

Turkmenistan is een land in Centraal-Azië. Het land grenst in het noorden aan Kazachstan en Oezbekistan, in het oosten en zuidoosten aan Afghanistan en in het zuiden aan Iran. Daarnaast heeft het in het westen een kustlijn aan de Kaspische Zee, waarin het ook een aantal eilanden heeft. Veruit het grootste deel van het land, ongeveer tachtig procent, wordt gedomineerd door woestijnen. In het zuiden, langs de grens met Iran stijgt het landschap in de vorm van het Kopet-Dag gebergte snel. Het hoogste punt van het land ligt echter in het oosten, bij de grens met Afghanistan, waar het Gissar gebergte ligt. De hoogste berg van het land is de Aýrybaba met een hoogte van 3138 meter. Tot 1991 was Turkmenistan onderdeel van de Sovjet-Unie.

Reisinformatie Turkmenistan

Tijdsverschil:
In Turkmenistan is het tijdens onze zomertijd 3 uur later. Tijdens onze wintertijd is er 4 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Asjchabad:
4375 km
Vliegduur:
Ongeveer 5 uur en 45 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Turkmenistan is een paspoort noodzakelijk dat geldig is tijdens het verblijf in Turkmenistan.
Visum:
Ja
 

Talen

In Turkmenistan is Turkmeens de enige officiële taal. Daarnaast wordt er Russisch en Oezbeeks gesproken.

Beste reistijd Turkmenistan

De beste reistijd voor Turkmenistan is in het voor- en najaar. In de maanden april, mei, september en oktober is het met gemiddelde temperaturen van 20 tot 30 graden aangenaam in Turkmenistan. In de zomermaanden loopt het kwik met gemak op tot 40 graden, met uitschieters tot zelfs 50 graden.

Vaccinaties en inentingen

Voor Turkmenistan worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Turkmenistan naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking van Turkmenistan is moslim. Hiervan is bijna 90 procent soennitisch. Het overige deel van de bevolking is voornamelijk Russisch-orthodox en een klein deel rooms-katholiek.

Populaire bezienswaardigheden

Asjchabad (Ashgabat), de hoofdstad van Turkmenistan, ligt midden in de Karakum woestijn en aan de rand van het Kopet-Dag gebergte bij de Iraanse grens. Door de aardbeving in 1948 is veel van de oorspronkelijke stad vernietigd. Desondanks heeft de stad een aantal prachtige gebouwen en mooie waterpartijen. Bezienswaardigheden in deze stad zijn het fort van Asjchabad, het Earthquake Memorial & Museum, de Tolkucha Bazaar en de indrukwekkende Azadi Moskee. Vanuit de hoofdstad zijn bovendien mooie tochten door de Karakum woestijn en het Kopet-Dag gebergte te maken. Niet ver van de hoofdstad vandaan ligt Nisa. Vroeger was dit de hoofdstad van het Parthische koninkrijk. Ook mooi is de stad Kunya-Urgench, dat op de Werelderfgoedlijst staat. In deze mooie plaats staan meerdere gebouwen uit de 11e tot 16e eeuw, zoals een moskee, minaret, mausoleums en versterkingsmuren. Turkmenbashi is dé badplaats van Turkmenistan. Het ligt aan de Kaspische Zee en beschikt, rond Avaza, over ongeveer tien kilometer aan strand. Een bijzonder natuurverschijnsel in Turkmenistan is de Yangykala kloof, in het noordwesten van het land. De klippen zijn 60 tot 100 meter hoog en hebben prachtige kleuren.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 12:48 uur
Categorieën: Azië