Tsjechië

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Praag
Andere grote steden: Brno, Ostrava en Pilsen (Plzeň)
Munteenheid: Tsjechische kroon (CZK)
Oppervlakte: 78.865 km²
Inwoners: 10.177.300 (2012)
 

Tsjechië is een land in Centraal-Europa. Het land grenst in het westen en noordwesten aan Duitsland, in het noordoosten aan Polen, in het zuidoosten aan Slowakije en in het zuiden aan Oostenrijk. Tot 1993 was Tsjechië onderdeel van het land Tsjecho-Slowakije. Het land wordt gevormd door meerdere bekkens die door een aantal gebergtes worden omringt en doorkruist, zoals het Bohemer Woud in het zuidwesten, het Ertsgebergte en het Reuzengebergte in het noorden en de Witte Parpaten en Beskiden in het oosten. In het midden van het land is het vlakker. Een groot deel van het land wordt gedomineerd door bossen en grasland.

Hoofdstad Praag met haar beroemde Karelsbrug.

Hoofdstad Praag met haar beroemde Karelsbrug.

Reisinformatie Tsjechië

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Tsjechië.
Afstand A'dam-Praag:
710 km
Vliegduur:
Ongeveer 1 uur en 15 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Tsjechië is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
Reizen naar Tsjechië:

Goedkope vliegtickets Tsjechië
Vakantie en rondreizen Tsjechië

 

Talen

In Tsjechië is Tsjechisch de officiële taal. Daarnaast wordt er op kleine schaal Duits, Pools en Romani gesproken.

Beste reistijd Tsjechië

De beste reistijd voor Tsjechië is in de maanden mei, juni en september. De gemiddelde temperatuur ligt die periode rond de 20 graden. Tijdens de zomermaanden kan het erg druk zijn in Tsjechië.

Vaccinaties en inentingen

Voor Tsjechië worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Tsjechië naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Met ongeveer 70 procent is de meerderheid van de Tsjechische bevolking rooms-katholiek. Ongeveer 3 procent is protestants en de rest heeft een andere religie of is niet gelovig.

Populaire bezienswaardigheden

Met Praag beschikt Tsjechië over een prachtige hoofdstad die door veel mensen wordt aangedaan tijdens een stedentrip. Het centrum van deze prachtige stad heeft een barokke uitstraling en je hebt het gevoel in een openluchtmuseum rond te lopen. De volledige oude stad is hierdoor opgenomen op de Werelderfgoedlijst. De bekendste bezienswaardigheid van Praag is ongetwijfeld de Karelsbrug, die over de Moldau ligt. Een andere attractie is het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí). Aan dit plein staan de gotische Týnkerk, de barokke Sint-Nicolaaskerk en het Oudestadsraadhuis met het astronomische uurwerk van Praag. Aan de rand van het centrum ligt de heuvel en burchtwijk Hradčany. Deze heuvel bestaat uit verschillende binnenpleinen en op de heuvel staan onder andere het Koninklijk Paleis en de Sint-Vituskathedraal. Andere mooie steden in Tsjechië zijn cultuurstad Brno, kuuroord Karlsbad, werelderfgoed Český Krumlov, het historische Liberec en České Budějovice, de stad van het Budweiser bier. Naast mooie steden heeft Tsjechië ook een aantal mooie parken. Bijvoorbeeld het nationale park Krkonose, dat in het Reuzengebergte ligt en voor een groot deel uit een reservaat bestaat dat op de Werelderfgoedlijst staat. Een ander mooi park is het nationale park Sumava, dat tegen de grens met Oostenrijk en Duitsland aanligt. Dit park bestaat uit grote plateaus met veengebieden, gletsjermeren en oerbossen. Ook leeft een grote populatie lynxen in dit gebied.

 

Door:
Bijgewerkt: 4 juni 2018, 22:09 uur
Categorieën: Europa