Tanzania

Bestemmingsinfo | Afrika


Hoofdstad: Dodoma
Andere grote steden: Dar es Salaam, Mwanza en Zanzibar
Munteenheid: Tanzaniaanse shilling (TZS)
Oppervlakte: 945.087 km²
Inwoners: 46.912.768 (2012)
 

Tanzania is een land in het oosten van Afrika. Het land grenst in het westen aan Congo-Kinshasa, in het noordwesten aan Burundi, Rwanda en Uganda, in het noordoosten aan Kenia, in het zuiden aan Mozambique en Malawi en in het zuidwesten aan Zambia. In het oosten heeft het een lange kustlijn aan de Indische Oceaan. Tanzania heeft ook een aantal eilanden voor de kust, waarvan Zanzibar (Unguja), Mafia en Pemba de bekendste zijn. Hoewel Dodoma tegenwoordig de hoofdstad is, is de voormalige hoofdstad Dar es Salaam veruit de grootste stad van Tanzania. Het noorden van het land wordt gedomineerd door een hooggelegen savanne en in het zuiden bevinden zich enkele woestijnen. In het noordoosten van het land ligt de Kilimanjaro, dat met een maximale hoogte van 5892 meter (de vulkaan Kibo) het hoogste gebergte van Afrika is. Verder ligt het land aan de drie grote Afrikaanse meren: het Victoriameer in het noorden, het Tanganyikameer in het westen en het Malawimeer (voorheen Nyasameer) in het zuiden.

grote-trek-kenia-tanzania

De Grote Trek tussen Tanzania en Kenia.

Reisinformatie Tanzania

Tijdsverschil:
In Tanzania is het tijdens onze zomertijd 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is er 2 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Dodoma:
7140 km
Vliegduur:
Ongeveer 9 uur en 15 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Tanzania is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in Tanzania.
Visum:
Ja
Reizen naar Tanzania:

Goedkope vliegtickets Tanzania
Vakantie en rondreizen Tanzania

Kenia en Tanzania reizen

 

Talen

In Tanzania is Swahili de enige officiële taal. Daarnaast wordt er in Tanzania Engels, Frans, Portugees en verschillende andere lokale talen gesproken.

Beste reistijd Tanzania

De beste reistijd voor Tanzania is tussen juni en september. Het is er dan gemiddeld 28 graden en er valt weinig regen. Voor het spotten van wilde dieren in Tanzania kun je het beste tussen december en maart reizen, als de dieren aan hun jaarlijkse migratie naar Kenia beginnen.

Vaccinaties en inentingen

Voor Tanzania worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Tanzania naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Ongeveer 40 procent van de bevolking van Tanzania is moslim. Daarmee is het de belangrijkste godsdienst. Ook wonen er veel christenen in Tanzania (35 procent) en zijn er aanhangers van het hindoeïsme en natuurgodsdiensten.

Populaire bezienswaardigheden

De meeste mensen zullen een bezoek aan Tanzania brengen vanwege haar vele wildparken. Met het nationale park Serengeti bezit het zelfs één van de beroemdste en mooiste wildparken ter wereld. In dit park, dat op de Werelderfgoedlijst staat en op de grens met Kenia ligt, leven heel veel verschillende dieren zoals buffels, gnoes en zebra's die te bekijken zijn tijdens een safari. Tussen december en maart vindt de grote migratie (Grote Trek) plaats naar de Masai Mara in Kenia, een spectaculair gezicht. Andere mooie wildparken in Tanzania zijn het Selous Game Reserve en Ngorongoro Conservation Area. Dit laatste park bevindt zich in de Ngorongokrater. Dit is een overblijfsel van een twee tot driemiljoen jaar geleden ingestorte vulkaan. Een andere bijzondere trekpleister in Tanzania is de Kilimanjaro. Met 5892 meter hoog is dit de hoogste berg van Afrika en in dit gebergte liggen een aantal mooie wandelroutes. Hoewel Dodoma tegenwoordig de hoofdstad is, is de voormalige hoofdstad Dar es Salaam nog altijd het culturele centrum. De stad ligt prachtig aan de Indische Oceaan en vanuit de stad zijn vele uitstapjes mogelijk. In Dar es Salaam zelf staan een paar interessante musea. Bijvoorbeeld het Village Museum, waar de geschiedenis van inheemse stammen belicht wordt, en het Nationale Museum. Ook heeft de stad een aantal mooie stranden, zoals Kunduchi, Mjimwema en Mbwa Maji.

Zanzibar
Naast de wildparken is Zanzibar ook een belangrijke reden voor toeristen om naar Tanzania te gaan. Dit specerijeneiland ligt op ongeveer 35 kilometer van het vasteland en wordt omsloten door een prachtig koraalrif waar verschillende waterdieren leven. Langs de kust van dit eiland liggen bovendien prachtige parelwitte stranden. Middenin de gelijknamige hoofdstad Zanzibar ligt de oude stad Stone Town. Dit deel is bekend om haar mix van Arabische, Europese, Indische en Perzische architectuur. Zo vind je hier oude hindoetempels, moskeeën en kerken.

 

Door:
Bijgewerkt: 8 juni 2018, 20:59 uur
Categorieën: Afrika