Tadzjikistan

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Doesjanbe
Andere grote steden: Choedzjand, Kulob en Qurghonteppa
Munteenheid: Tadzjiekse somoni (TJS)
Oppervlakte: 143.100 km²
Inwoners: 7.768.385 (2012)
 

Tadzjikistan (Tajikistan) is een land in Centraal-Azië. Het land grenst in het westen en noordwesten aan Oezbekistan, in het noorden aan Kirgizië, in het oosten aan China en in het zuiden aan Afghanistan. Het landschap van Tadzjikistan wordt gedomineerd door bergen. Meer dan tachtig procent van het land bestaat uit hooggelegen plateaus en de helft van het land ligt op een minimale hoogte van 3000 meter. De Ismail Samanipiek in het Pamir-gebergte is met een hoogte van 7495 meter het hoogste punt van Tadzjikistan en het voormalige Sovjet-Unie, waar het land tot 1991 onderdeel van was. Met ongeveer 40 procent dat onder de armoedegrens leeft is Tadzjikistan één van de armste landen ter wereld.

Reisinformatie Tadzjikistan

Tijdsverschil:
In Tadzjikistan is het tijdens onze zomertijd 3 uur later. Tijdens onze wintertijd is er 4 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Doesjanbe:
5040 km
Vliegduur:
Ongeveer 6 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Tadzjikistan is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in Tadzjikistan.
Visum:
Ja
 

Talen

In Tadzjikistan is Tadzjieks de enige officiële taal. Daarnaast wordt er veel Russisch gesproken.

Beste reistijd Tadzjikistan

De beste reistijd voor Tadzjikistan is in het voor- en najaar. In de maanden maart, april, mei, september en oktober is het met een gemiddelde temperatuur van 20 tot 30 graden aangenaam in Tadzjikistan. Een eventuele storm moet je dan echter wel voor lief nemen. In de zomermaanden loopt het kwik met gemak op tot 35 graden.

Vaccinaties en inentingen

Voor Tadzjikistan worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Tadzjikistan naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Ongeveer 90 procent van de bevolking van Tadzjikistan hangt de islam aan. Daarmee is het veruit de grootste godsdienst. De meeste mensen zijn soennitisch. Daarnaast is ook een deel van de bevolking rooms-katholiek.

Populaire bezienswaardigheden

Het toerisme staat in Tadzjikistan nog in de kinderschoenen en de infrastructuur is er slecht. Het letterlijke hoogtepunt van Tadzjikistan is het Pamir-gebergte, met besneeuwde toppen tot maximaal 7495 meter hoog. Deze bergen vormen een goed alternatief voor de Himalaya en worden dan ook gretig bezocht door bergsporters. Maar ook wandelaars komen op grote delen van dit gebergte aan hun trekken. De uitzichten zijn verbluffend. In de bergen bevinden zich verschillende (gletsjer)meren, waarvan het Karakul-meer waarschijnlijk de bijzonderste is. Dit meer is ontstaan door een meteorietinslag. Ook erg mooi is het meer Iskanderkul in het Fan-gebergte. Dit groenblauwe meer ligt op een hoogte van 2195 meter en wordt omgeven door rotsen en berghellingen. Rijdend door het land kom je overal nederzettingen tegen met yaks, schapen en geiten. In het zuidoosten van het land liggen de warmwaterbronnen van Garm Chashma. Deze bronnen zouden een helende werking moeten hebben voor de huid. In het uiterste westen, aan de grens met Oezbekistan, ligt de stad Panjakent. In deze stad staat een oud fort en je kunt er verschillende kunstfresco's bekijken. Met een bezoek aan Tadzjikistan mag hoofdstad Doesjanbe (of Dushanbe) ook niet overgeslagen worden. In deze stad staan veel neoklassieke gebouwen en het Presidentiële Paleis in Sovjetstijl, de bazaars, de Russisch-orthodoxe kerk en de Yaqub-e Charki moskee zijn de populairste bezienswaardigheden in Doesjanbe.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 12:42 uur
Categorieën: Azië