Suriname

Bestemmingsinfo | Zuid-Amerika


Hoofdstad: Paramaribo
Andere grote steden: Lelydorp, Nieuw-Nickerie en Moengo
Munteenheid: Surinaamse dollar (SRD)
Oppervlakte: 163.820 km²
Inwoners: 560.157 (2012)
 

Suriname is een land in het noorden van Zuid-Amerika. Het land grenst in het westen aan Guyana, in het zuiden aan Brazilië en in het oosten aan Frans-Guyana. Daarnaast heeft het in het noorden een kustlijn aan de Atlantische Oceaan. In 1975 werd Suriname onafhankelijk van het Koninkrijk der Nederlanden. Door het land stromen verschillende grote rivieren. Daarnaast ligt in het noordoosten het grote Brokopondostuwmeer. Verder wordt het noorden van het land gedomineerd door moerasgebieden, het midden van Suriname bestaat uit laag glooiend bosland en savannes en in het zuiden bevinden zich oerwouden en een aantal bergketens. Het hoogste punt is de Julianatop (1280 meter).

Het monument voor de verongelukte voetballers in Paramaribo.

Het monument voor de verongelukte voetballers in Paramaribo.

Reisinformatie Suriname

Tijdsverschil:
In Suriname is het tijdens onze zomertijd 5 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is er 4 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Paramaribo:
7510 km
Vliegduur:
Ongeveer 9 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Suriname is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in Suriname.
Visum:
Nee (op de luchthaven dient een toeristenkaart te worden aangeschaft)
 

Talen

In Suriname is Nederlands de officiële taal. Daarnaast wordt er Surinaams, Javaans en Engels gesproken.

Beste reistijd Suriname

De beste reistijd voor Suriname is in de maanden februari, maart, september en oktober. Het is er net als de rest van het jaar dan gemiddeld 30 tot 33 graden, maar er valt minder regen dan in de andere maanden.

Vaccinaties en inentingen

Voor Suriname worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Suriname naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking van Suriname is christelijk (ongeveer 50 procent). Ook wordt het hindoeïsme (ongeveer 30 procent) en de islam (20 procent) door veel mensen aangehangen.

Populaire bezienswaardigheden

Suriname is vooral populair door haar ongerepte natuur in de binnenlanden. Het land bestaat voor een groot deel uit moerasgebieden en regenwouden. Het land beschikt dan ook over meerdere mooie parken. Bijvoorbeeld het Centraal Surinaamse Natuurreservaat, in het midden van het land. Dit regenwoud staat op de Werelderfgoedlijst en is vooral bekend vanwege de vele exotische vogels die er leven. Ook in het natuurreservaat Coppename kun je veel verschillende vogels potten. Een ander mooi park is het natuurpark Brownsberg. In Nieuw-Nickerie vindt dagelijks op het Brassaplein een leuke markt plaats. Ook in hoofdstad Paramaribo kun je aan de Waterkant een markt bezoeken. Op deze markt kun je van alles krijgen, van eten tot kleren en sieraden. In Paramaribo vind je verder in de historische binnenstad nog veel Franse en Nederlandse koloniale gebouwen, waarbij de meeste gebouwen uit hout bestaan. Hierdoor staat de stad op de Werelderfgoedlijst. Andere bezienswaardigheden in Paramaribo zijn de Sint Petrus en Paulus Kathedraal, het Onafhankelijkheidsplein, Fort Zeelandia en het paleis van de president. Een leuk museum is het Afrika Museum Suriname, waar je meer te weten komt over de Afrikaanse geschiedenis van de Surinamers. In het zuiden van Suriname ligt het indianendorp Palumeu. Het is mogelijk om dit dorp en haar omgeving middels een tour te bezoeken. Zo is onder andere een boottocht mogelijk naar de Poti-hill. Andere leuke plaatsen zijn Albina en Galibi.

 

Door:
Bijgewerkt: 20 november 2013, 12:22 uur
Categorieën: Zuid-Amerika