Spanje

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Madrid
Andere grote steden: Barcelona, Valencia en Sevilla
Munteenheid: Euro (EUR)
Oppervlakte: 505.992 km²
Inwoners: 47.042.984 (2012)
 

Spanje is een land op het Iberisch Schiereiland in het zuidwesten van Europa. Het Spaanse vasteland grenst in het noorden aan Frankrijk en Andorra, in het westen aan Portugal en in het zuiden aan de Britse kolonie Gibraltar. Verder heeft het in het zuiden en oosten een kustlijn aan de Middellandse Zee, in het noorden aan de Cantabrische Zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Naast het vasteland bezit Spanje een aantal eilandengroepen en exclaves: de Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en een aantal exclaves in aan en voor de Noord-Afrikaanse kust, waaronder Ceuta en Melilla die aan Marokko grenzen. Het landschap van Spanje wordt voornamelijk gedomineerd door plateaus, heuvels en berggebieden, zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. Het hoogste punt van Spanje is de Pico del Teide (3718 meter) en bevindt zich op het eiland Tenerife.

Vanaf Park Güell heb je een mooi uitzicht over Barcelona.

Vanaf Park Güell heb je een mooi uitzicht over Barcelona.

Reisinformatie Spanje

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Spanje.
Afstand A'dam-Madrid:
1480 km
Vliegduur:
Ongeveer 2 uur en 15 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Spanje is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:

Nee

Reizen naar Spanje:

Goedkope vliegtickets Spanje
Vakantie en rondreizen Spanje

Sunweb

 

Talen

In Spanje is Spaans de officiële taal. Daarnaast heeft het in de vorm van Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees vier officiële regionale talen.

Beste reistijd Spanje

De beste reistijd voor Spanje en haar eilanden is in het voor- en najaar (mei, juni en september). De gemiddelde temperatuur schommelt die periode in heel Spanje tussen de 20 en 30 graden. De grootste kans op zon heb je in juli en augustus, maar het kan dan wel erg heet in Spanje worden.

Wegenvignet of tol

Op de meeste autosnelwegen in Spanje moet tol worden betaald. Bij de meeste tolpoortjes kan contant worden betaald. Ook kan er met een creditcard worden betaald en bij de meeste tolpoortjes ook met een Nederlandse bankpas. Er is geen wegenvignet vereist voor het rijden op de autosnelwegen in Spanje.

Vaccinaties en inentingen

Voor Spanje zijn geen vaccinaties noodzakelijk. Ga voor meer informatie naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Spanje naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Ongeveer 70 procent van de bevolking van Spanje is rooms-katholiek. Daarmee is het veruit de grootste godsdienst. Daarnaast hangt een klein deel het protestantisme en de islam aan en is ongeveer 25 procent niet gelovig.

Populaire bezienswaardigheden

Spanje is wereldwijd één van de populairste vakantielanden en dat is niet geheel onterecht. Het land heeft zoveel te bieden dat het onmogelijk is alle bijzondere plekken te bezoeken in een paar weken. Erg populair zijn de bekende badplaatsen aan de Costa del Sol, Costa Brava en Costa Dorada. Ook de eilanden zoals Ibiza, Mallorca en de Canarische Eilanden zijn belangrijke toeristentrekkers. Buiten badplaatsen beschikt Spanje echter ook over prachtige steden. Barcelona is onmiskenbaar één van de favoriete bestemmingen onder Nederlanders. In Barcelona kun je niet om Park Güell, Las Ramblas en haar omliggende straten, de gigantische kerk Sagrada Familia, Plaça de Catalunya en voetbalstadion Camp Nou heen. De grootste stad en hoofdstad van Spanje is echter Madrid. Het hart van deze stad is Plaza Mayor. Andere bezienswaardigheden zijn het Koninklijk Paleis (Palacio Real), de kathedraal La Almudena en de Plaza de la Puerta del Sol. Een aantal andere interessante steden zijn Sevilla, het groene Valencia, Granada met het Alhambra, Toledo met Catedral de Santa Maria de Toledo, museumstad Bilbao en het historische Córdoba en Salamanca. Eén van de mooiste parken van Spanje vind je op de Canarische Eilanden. Op het eiland Tenerife bevindt zich het nationale park El Teide, dat op de Werelderfgoedlijst staat. In dit park ligt de vulkaan Pico del Teide, dat met 3718 meter het hoogste punt van Spanje is.

Reisgidsen Spanje

reisgidsen-spanje

Koop bovenstaande Spanje reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Spanje.

 

Door:
Bijgewerkt: 4 juni 2018, 22:31 uur
Categorieën: Europa