Soedan (Sudan)

Bestemmingsinfo | Afrika


Hoofdstad: Khartoem
Andere grote steden: Omdurman, Port Sudan en Kassala
Munteenheid: Soedanese pond (SDG)
Oppervlakte: 1.861.484 km²
Inwoners: 25.946.220 (2012)
 

Soedan (Sudan of Noord-Soedan) is een land in het noordoosten van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Egypte, in het oosten aan Eritrea, in het zuidoosten Ethiopië, in het zuiden aan Zuid-Soedan, in het zuidwesten aan de Centraal-Afrikaanse Republiek, in het westen aan Tsjaad en in het noordwesten aan Libië. Daarnaast heeft het in het noordoosten een kustlijn langs de Rode Zee. In 2011 is Zuid-Soedan onafhankelijk geworden van Soedan. Net als Egypte wordt ook Soedan van noord naar zuid doorkruist door de rivier de Nijl. De meeste mensen wonen langs de vruchtbare strook langs de Nijl, die in het zuiden overgaat in de Blauwe Nijl en Witte Nijl. Het noorden van het land wordt gedomineerd door woestijnen en het zuiden van het land door een droge savanne.

Reisinformatie Soedan (Sudan)

Tijdsverschil:
In Soedan is het tijdens onze zomertijd 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is er 2 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Khartoem:
4765 km
Vliegduur:
Ongeveer 6 uur en 15 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Soedan is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in Soedan.
Visum:
Ja
 

Talen

In Soedan is Arabisch de enige officiële taal. Daarnaast wordt er veel Engels gesproken.

Beste reistijd Soedan (Sudan)

De beste reistijd voor Soedan is in de maanden december en januari. Het is dan gemiddeld 30 graden en je hebt geen last van extreme weersomstandigheden, in tegenstelling tot de rest van het jaar. In de woestijn in het noorden kan het in de zomermaanden gemakkelijk 50 graden worden en in de zuidelijke jungle valt er dan veel regen.

Vaccinaties en inentingen

Voor Soedan worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Soedan naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

De staatsgodsdienst van Soedan is de islam. Deze religie wordt door vrijwel de gehele bevolking aangehangen. Ook zijn er christenen (ongeveer 5 procent van de bevolking).

Populaire bezienswaardigheden

Het noorden van Soedan wordt gedomineerd door (uitlopers van) de Sahara. Dit deel van het land is erg droog. In de regio Nubië kun je in de woestijn de heilige berg Djebel Barkal vinden. Deze berg en de nabijgelegen piramides, tempels en andere archeologische bezienswaardigheden staan op de Werelderfgoedlijst. Andere interessante archeologische vindplaatsen zijn Begrawiya, El Kurru, Naga, Nuri, Meroe en Musawwarat. Ook in het noorden, maar aan de kust van de Rode Zee, ligt Port Sudan. In de omgeving van deze stad liggen veel toeristische plaatsen die gericht zijn op de prachtige helderblauwe zee en haar indrukwekkende koraalriffen, wat uitstekende mogelijkheden biedt voor een strand-, snorkel- of duikvakantie. Meer naar het zuiden toe bevindt zich het nationale park Dinder. In dit park, dat één van de grootste ter wereld is, leven veel wilde dieren en komen bijzondere plantensoorten voor. Ook het Noeba-gebergte (of Nuba) is een uitstapje waard. Een leuke stad is Kassala, in het noordoosten van Soedan. Kassala bezit verschillende leuke soeks (markten) waar je allerlei handelswaar kunt krijgen. Ook Khatmiyya, het oude deel van de stad, is erg bijzonder. Net buiten de stad liggen de Kassala Mountains. De grootste soek van het land vind je in Omdurman, de voorstad van hoofdstad Khartoem. In Khartoem zijn de kerken en musea de grootste attracties.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 12:39 uur
Categorieën: Afrika