Slowakije

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Bratislava
Andere grote steden: Košice, Prešov en Nitra
Munteenheid: Euro (EUR)
Oppervlakte: 49.036 km²
Inwoners: 5.483.088 (2012)
 

Slowakije is een land in Centraal-Europa. Het land grenst in het noorden aan Tsjechië en Polen, in het oosten aan Oekraïne, in het zuiden aan Hongarije en in het westen aan Oostenrijk. Tot 1993 was het land onderdeel van Tsjecho-Slowakije, dat toen werd opgesplitst werd tussen Tsjechië en Slowakije. Het land wordt gedomineerd door een bergachtige gebieden, die onderdeel uitmaken van de Keskiden en de Karpaten (het hoogste punt is de Gerlachovský štít met 2655 meter). In het zuiden bevinden zich wat lagergelegen gebieden.

Reisinformatie Slowakije

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Slowakije.
Afstand A'dam-Bratislava:
985 km
Vliegduur:
Ongeveer 1 uur en 40 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Slowakije is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
 

Talen

In Slowakije is Slowaaks de enige officiële taal. Daarnaast wordt er op kleinere schaal Hongaars, Romani en Oekraïens gesproken.

Beste reistijd Slowakije

De beste reistijd voor Slowakije is in de maanden mei, juni en september. De gemiddelde temperatuur schommelt die periode tussen de 20 en 25 graden. De zomers kunnen erg warm zijn in Slowakije en er valt de meeste regen.

Vaccinaties en inentingen

Voor Slowakije worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Slowakije naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Met ongeveer 70 procent is de rooms-katholieke kerk het beste vertegenwoordigd in Slowakije. Daarnaast wonen er ook minderheden evangelisten en Oosters-orthodoxen.

Populaire bezienswaardigheden

Een populaire bezienswaardigheid in Slowakije is het nationale park TANAP, in het noorden van het land. Dit park bevindt zich in het Tatragebergte. Naast de hoge bergen kun je hier ook hele mooie gletsjermeren vinden. Een ander mooi park is het Slovenský raj (Slowaaks Paradijs). Dit nationale park werd al in 1964 als beschermd natuurgebied aangewezen en bezit watervallen en diepe kloven. Een andere mooie bezienswaardigheid zijn de karstgrotten, die door het hele land verspreid liggen en op de Werelderfgoedlijst zijn geplaatst. Bijvoorbeeld Aggtelek Karst, in het noordoosten. Niet ver hier vandaan ligt Spišský hrad. Deze kasteelruïne staat op een heuvel en is één van de grootste kasteellocaties van Centraal-Europa. Slowakije heeft ook een aantal leuke steden. Bijvoorbeeld tweede stad Košice met haar gotische St. Elisabeth Kathedraal, Bardejov en haar St. Egidiuskerk en de prachtige oude stad Nitra. Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, is erg gemoedelijk. De grootste attractie van deze stad is het kasteel van Devin. Daarnaast bezit Bratislava ook enkele mooie kerken en kathedralen. Vanuit het UFO Observation Deck heb je een mooi uitzicht over de stad en haar omgeving.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 12:38 uur
Categorieën: Europa