Slovenië

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Ljubljana
Andere grote steden: Maribor, Kranj en Koper
Munteenheid: Euro (EUR)
Oppervlakte: 20.373 km²
Inwoners: 1.996.617 (2012)
 

Slovenië is een land in Centraal-Europa. Het grenst in het westen aan Italië, in het noorden aan Oostenrijk, in het oosten aan Hongarije en in het zuiden en zuidoosten aan Kroatië. Daarnaast heeft het in het westen een korte kustlijn aan de Adriatische Zee. In het noorden van het land, langs de grens met Oostenrijk, is het landschap bergachtig en liggen bergen die onderdeel zijn van de Kamnische Alpen en de Julische Alpen. Het oosten is daarentegen vlak en het zuiden en zuidwesten worden gedomineerd door heuvels en middelgebergten. Een groot deel van het land bestaat uit bossen.

Reisinformatie Slovenië

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Slovenië.
Afstand A'dam-Ljubljana:
985 km
Vliegduur:
Ongeveer 1 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Slovenië is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
 

Talen

In Slovenië is Sloveens de enige officiële taal. Daarnaast wordt er ook Italiaans en Hongaars gesproken.

Beste reistijd Slovenië

De beste reistijd voor Slovenië is tussen mei en september. De gemiddelde temperatuur is dan ongeveer 20 tot 30 graden. De meeste regen valt echter ook in deze periode. Langs de korte Sloveense kust wordt het warmer dan landinwaarts.

Wegenvignet of tol

Er is een wegenvignet vereist voor het rijden op alle autosnelwegen in Slovenië. Er zijn vignetten voor 7 dagen, 1 en 6 maanden en een jaar. Het vignet is te koop aan de Sloveense grens, bij de postkantoren, kiosken en tankstations in Slovenië en bij grote tankstations in aangrenzende streken in buurlanden.

Vaccinaties en inentingen

Voor Slovenië worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Slovenië naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking van Slovenië is rooms-katholiek (ongeveer 60 procent). Daarnaast wonen er ook orthodoxen, protestanten en moslims in Slovenië.

Populaire bezienswaardigheden

Net noorden van Slovenië wordt gedomineerd door 28 bergtoppen van meer dan 2500 meter hoog. Deze gebieden bieden goede mogelijkheden voor wandeltochten. Bijvoorbeeld in de Julische Alpen. Een groot gedeelte van het nationale park Triglav ligt in deze Julische Alpen, waaronder de hoogste berg van het land, de Triglav (2864 meter) en het meer van Bohinj. Ook Bled ligt in het noorden van Slovenië. Bled ligt aan een groot ijsmeer en rond dit meer kun je goed wandelen. In het midden van het meer ligt een eilandje met daarop de kerk van Bled. Deze kerk is alleen met een boot te bereiken. Langs het meer ligt ook het kasteel van Bled. Met de druipsteengrotten van Škocjan heeft Slovenië een werelderfgoed in handen. De grotten liggen in het zuidwesten van het land en zijn meer dan 200 meter diep. In de grotten zijn daarnaast een aantal mooie watervallen te bekijken. Met de grotten van Postojna heeft het land nóg een mooie bezienswaardigheid onder de grond. Een aantal mooie steden in Slovenië zijn de havensteden Koper en Izola, de badplaats Piran en de steden Koper en Celje in het binnenland. Ook hoofdstad Ljubljana ligt in het binnenland, aan de rivier Ljubljanica. Een populaire bezienswaardigheid is Ljubljanski Grad (de kasteelheuvel of burcht) aan de rand van de oude binnenstad. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad en omgeving. Het belangrijkste plein van de hoofdstad is het Prešerenplein. Aan dit plein staat de prachtige barokke Franciscaanse kathedraal.

 

Door:
Bijgewerkt: 12 juli 2013, 9:14 uur
Categorieën: Europa