Saoedi-Arabië

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Riyad
Andere grote steden: Djedda (Jeddah), Mekka en Medina
Munteenheid: Saoedische riyal (SAR)
Oppervlakte: 2.004.965 km²
Inwoners: 26.534.504 (2012)
 

Saoedi-Arabië (of Saudi-Arabië) is een land in het Midden-Oosten in het zuidwesten van Azië. Het land neemt het grootste deel van het Arabisch Schiereiland in beslag en grenst in het noorden aan Jordanië, Irak en Koeweit, in het oosten aan Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, in het zuidoosten aan Oman en in het zuiden aan Jemen. In het noordwesten wordt Saoedi-Arabië door de Golf van Akaba met Egypte gescheiden. Verder heeft het een kustlijn aan de Rode Zee in het westen en de Perzische Golf in het oosten. In Saoedi-Arabië liggen de twee belangrijkste heilige plaatsen van de islam ter wereld: Mekka en Medina. Het land wordt voor het grootste gedeelte gedomineerd door een plateau van woestijnen. In het westen van het land ligt het Asir-gebergte.

Reisinformatie Saoedi-Arabië

Tijdsverschil:
In Saoedi-Arabië is het tijdens onze zomertijd 1 uur later. Tijdens onze wintertijd is er 2 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Riyad:
4665 km
Vliegduur:
Ongeveer 6 uur
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Saoedi-Arabië is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in Saoedi-Arabië.
Visum:
Ja
 

Talen

In Saoedi-Arabië is Arabisch de enige officiële taal. Daarnaast worden nog een aantal andere talen zoals Malayalam, Tagalog en Urdu gesproken.

Beste reistijd Saoedi-Arabië

De beste reistijd voor Saoedi-Arabië is van november tot en met maart. Het is er dan met gemiddeld 25 graden koeler dan in de zomermaanden, als het in Saoedi-Arabië 40 tot 50 graden kan worden. In de wintermaanden kan er echter wel af en toe wat regen vallen.

Vaccinaties en inentingen

Voor Saoedi-Arabië worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Saoedi-Arabië naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Met Mekka en Medina beschikt Saoedi-Arabië over de belangrijkste islamitische plaatsen ter wereld. De staatsreligie van het land is de soennitische islam, dat door 85 procent van de bevolking wordt aangehangen. De overige 15 procent bestaat uit sjiieten.

Populaire bezienswaardigheden

Saoedi-Arabië beschikt over twee belangrijke islamitische steden. Miljoenen moslims trekken jaarlijks naar Mekka toe om in de Al-Masjid al-Haram moskee de hadj te doen. De Ka'aba is het absolute middelpunt van deze moskee. Deze 'zwarte doos' is volgens de islamitische overlevering het eerste gebedshuis ter wereld. Naast deze belangrijke moskee staat de nieuwe Abraj Al Bait-toren. Met haar 601 meter torent dit complex hoog boven Mekka uit. Deze stad is echter alleen toegankelijk voor moslims. Niet-moslims worden om Mekka heen geleid. Ook Medina is een belangrijke islamitische stad. In deze stad is de koran samengesteld. De Al-Masjid an-Nabawi, of de Moskee van de Profeet, is de belangrijkste moskee van de stad. Ook de Quba Moskee is een pareltje. Tussen Medina en Hail bevindt zich de heilige Madain Salih begraafplaats. Hier kun je 2000 oude rotstekeningen bekijken. Naast woestijnen heeft Saoedi-Arabië ook een lange kustlijn aan de Rode Zee en Perzische Golf. Hier vind je brede zandstranden, prachtige koraalriffen en helderblauw zeewater. Saoedi-Arabië biedt dan ook uitstekende mogelijkheden om te snorkelen en duiken. De mooiste stranden bevinden zich in het noordelijke deel van het land, voornamelijk rond de plaatsen Djedda, Al Kobar en Dammam.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 12:34 uur
Categorieën: Azië