Roemenië

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Boekarest
Andere grote steden: Iași, Cluj en Timișoara
Munteenheid: Roemeense leu (RON)
Oppervlakte: 238.391 km²
Inwoners: 21.848.504 (2012)
 

Roemenië is een land in het zuidoosten van Europa. Het land heeft met Oekraïne in het noorden en oosten, Moldavië in het oosten, Bulgarije in het zuiden en Servië en Hongarije in het westen veel buurlanden. Daarnaast grenst het in het oosten ook aan de Zwarte Zee. Dwars over het land loopt de bergketen de Karpaten, waardoor het landschap in Roemenië erg gevarieerd is. Het midden van het land bestaat uit bergen en hoogvlaktes met oerbossen, het westen en zuiden uit heuvelachtige vlaktes en het oosten uit de Dobroedzja delta en brede zandstranden.

Het megalomane Parlementspaleis in hoofdstad Boekarest.

Het megalomane Parlementspaleis in hoofdstad Boekarest.

Reisinformatie Roemenië

Tijdsverschil:
In Roemenië is het 1 uur later dan in Nederland.
Afstand A'dam-Boekarest:
1790 km
Vliegduur:
Ongeveer 2 uur en 40 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Roemenië is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
Reizen naar Roemenië:

Goedkope vliegtickets Roemenië

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

 

Talen

In Roemenië is Roemeens de enige officiële taal. Daarnaast wordt er onder andere ook Hongaars, Tataars, Romani en Russisch gesproken.

Beste reistijd Roemenië

De beste reistijd voor Roemenië is in de maanden mei, juni en september. Het wordt er dan ongeveer 23 tot 28 graden. De zomers in Roemenië zijn erg warm, met temperaturen boven de 30 graden. In het voorjaar kan er veel regen vallen.

Vaccinaties en inentingen

Voor Roemenië worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Roemenië naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Veruit het grootste deel van de bevolking is Roemeens-orthodox (82 procent). Verder zijn er met het rooms-katholicisme (4 procent), protestantisme (3 procent) en andere christelijke religies nog kleine groepen met andere geloofsovertuigingen.

Populaire bezienswaardigheden

De meeste mensen die Roemenië aandoen zullen hun eerste stappen in hoofdstad Boekarest zetten. Het meest in het oog springende gebouw in deze stad is het Parlementspaleis, voorheen Huis van het Volk (Casa Poporului). Met 350.000 m² is dit het grootste gebouw van Europa. Een ander mooi gebouw is het Creţulescu Paleis dat in opdracht van de familie Creţulescu werd gebouwd. In het noordwesten van Boekarest staat de Arcul de Triumf. Deze triomfboog heeft veel weg van de Arc de Triomphe in Parijs. Het grootste en oudste park van de hoofdstad is het Cişmigiupark. Hier kun je lekker tot rust komen na uren door deze drukke stad te hebben rondgelopen. Een leuk museum is het Dorpsmuseum (Muzeul Satului). Dit openluchtmuseum geeft inzicht in het leven op het Roemeense platteland. Een andere mooie Roemeense stad is Timișoara met haar prachtige kathedraal. In het noordoosten van het land ligt het plaatsje Voronet. Hier staat het Voronetklooster (Mănăstirea Voronet), die vooral bekend is om haar mooie muurschilderingen. Roemenië is ook het land van Dracula. In de omgeving van Bistrita staan verschillende gebouwen die door Draculafans als bedevaartsoord worden gebruikt. Bijvoorbeeld de kastelen Poienari en Bran en het geboortehuis van Vlad. Ook kun je er overnachten in het Dracula-hotel, dat is nagebouwd van het Dracula-kasteel.

 

Door:
Bijgewerkt: 8 juni 2018, 20:36 uur
Categorieën: Europa