Polen

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Warschau
Andere grote steden: Krakau (Kraków), Lódź, Wroclaw en Poznań
Munteenheid: Poolse złoty (PLN)
Oppervlakte: 311.888 km²
Inwoners: 38.415.284 (2012)
 

Polen is een land in Centraal-Europa. Het land grenst in het westen aan Duitsland, in het zuidwesten aan Tsjechië, in het zuiden aan Slowakije, in het zuidoosten aan Oekraïne, in het oosten aan Wit-Rusland en in het noordoosten aan Litouwen en de Russische exclave Kaliningrad. In het noorden heeft het een kustlijn aan de Oostzee. Polen behoort tot de landen in Europa met de meeste meren. Voornamelijk in het vlakke noorden bevinden zich veel meren. Het grootste meer is het Śniardwymeer in het noordoosten van Polen. Polen is verder heuvelachtig en heeft met het Tatragebergte tevens enkele hoge toppen tot 2500 meter.

Het centrale plein in Krakow staat vol met terrasjes.

Het centrale plein in Krakau staat vol met terrasjes.

Reisinformatie Polen

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Polen.
Afstand A'dam-Warschau:
1090 km
Vliegduur:
Ongeveer 1 uur en 45 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Polen is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
Reizen naar Polen:

Goedkope vliegtickets Polen

 

Talen

In Polen is Pools de enige officiële taal. Daarnaast wordt er ook Russisch, Duits en Engels gesproken.

Beste reistijd Polen

De beste reistijd voor Duitsland is tussen mei en september. De gemiddelde temperatuur schommelt die periode tussen de 18 en 25 graden. De grootste kans op zon heb je in juni, juli en augustus. Daarentegen valt die periode ook de meeste regen.

Vaccinaties en inentingen

Voor Polen worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Polen naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Ongeveer 80 procent van de bevolking van Polen is rooms-katholiek. Daarmee is het veruit de grootste religie. Daarnaast zijn er nog minderheden protestanten, Pools-orthodoxen. Een klein deel is niet gelovig.

Populaire bezienswaardigheden

Polen kent een roerige geschiedenis, waarvan de Tweede Wereldoorlog uiteraard het meeste tot de verbeelding spreekt. Het bekendste en grootste concentratiekamp tijdens deze oorlog staat in Auschwitz. Deze gruwelijke plek is tot op de dag van vandaag nog te bezichtigen met of zonder gids. Niet ver hier vandaan liggen de zoutmijnen van Wieliczka. Deze mijn heeft een diepte van maar liefst 327 meter en is één van de oudste ter wereld. Zowel voor Auschwitz als Wieliczka is Krakau (Krakow) een goede uitvalsbasis. Deze prachtige stad ligt aan de rivier de Wisla in het zuiden van het land en heeft verschillende mooie bezienswaardigheden. Het hart van deze stad is de Rynek Główny. Midden op dit enorme plein staat een marktgebouw en verder wordt het omgeven door terrassen. Ook de Mariakerk, waaruit ieder uur trompetgeluid schalt, vind je hier. Een andere trekpleister in Krakau is de Wawel-heuvel met de Drakengrot. Polen heeft echter veel meer steden die beschikken over een mooi centrum. Bijvoorbeeld Gdansk, Wroclaw en Lódź. Ook hoofdstad Warschau is een bezoek waard. De volledige oude stad van Warschau staat op de Werelderfgoedlijst. Enkele bezienswaardigheden zijn de Oude Marktplaats (Rynek Starego Miasta), de Johanneskathedraal en het koninklijk paleis. Buiten de oude stad is het Paleis van Cultuur en Wetenschap de grootste blikvanger. Dit Stalinistische gebouw is maar liefst 237 meter hoog. Het oudste en bekendste park in Polen is het nationale park Bialowieza. Dit voormalige jachtgebied van de tsaar bestaat voor een groot deel uit oerwoud en er leven verschillende dieren zoals lynxen en roofvogels.

 

Door:
Bijgewerkt: 4 juni 2018, 22:09 uur
Categorieën: Europa