Palestina (Palestijnse Gebieden)

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Oost-Jeruzalem
Andere grote steden: Gaza Stad, Hebron, Nablus en Ramallah
Munteenheid: Egyptische pond (EGP), Israëlische sjekel (ILS) en de Jordaanse dinar (JOD)
Oppervlakte: 6020 km²
Inwoners: 4.332.801 (2012)
 

De Staat Palestina (de Palestijnse Gebieden) is een land in het Midden-Oosten en ligt in het zuidwesten van Azië. Het land eist de soevereiniteit over de zogeheten Palestijnse Gebieden op: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem). Deze gebieden worden door Israël gescheiden. De Gazastrook grenst daarnaast in het zuiden aan Egypte en in het westen aan de Middellandse Zee en de Westelijke Jordaanoever grenst in het oosten aan Jordanië. Oost-Jeruzalem wordt door Palestina als hoofdstad geclaimd, terwijl in sommige gevallen ook Ramallah of Gaza worden aangehouden als hoofdstad. De Gazastrook is vlak tot golvend met duinen aan de kust. De Westelijke Jordaanoever is heuvelachtiger met de Nabi Yunis (1030 meter) als hoogste punt.

Reisinformatie Palestina (Palestijnse Gebieden)

Tijdsverschil:
In Palestina is het 1 uur later dan in Nederland.
Afstand A'dam-Oost-Jeruzalem:
3350 km
Vliegduur:
Ongeveer 4 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Palestina is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit de Palestijnse Gebieden.
Visum:
Nee
 

Talen

In Palestina is Arabisch de officiële taal. Daarnaast wordt er onder andere Engels gesproken.

Beste reistijd Palestina (Palestijnse Gebieden)

De beste reistijd voor de Palestijnse Gebieden is tijdens het voor- en najaar. De beste maanden zijn maart, april, mei en oktober. Het is dan ongeveer 25 graden. Palestina heeft hete zomers en natte zachte winters.

Vaccinaties en inentingen

Voor de Palestijnse Gebieden worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Palestina naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Met ongeveer 98 procent is de islam veruit de grootste religie van Palestina. Hiervan hangt het grootste deel de soennitische stroming aan. Daarnaast is ongeveer 2 procent van de bevolking christelijk.

Populaire bezienswaardigheden

Hoewel geclaimd, beschikt Palestina met Oost-Jeruzalem in de Westelijke Jordaanoever over een mooie hoofdstad. Het oosten van Jeruzalem is het oudste deel van de stad en staat net als de rest van de stad op de Werelderfgoedlijst. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Tempelberg, de Al-Aqsamoskee (El-Aksamoskee), de Klaagmuur en de Rotskoepel. Een andere belangrijke stad in de Westelijke Jordaanoever is Bethlehem. De belangrijkste toeristentrekker is de Geboortekerk, die op de plaats is gebouwd waar Jezus zou zijn geboren. Samen met de Pelgrimsroute van Bethlehem staat deze kerk op de Werelderfgoedlijst. Andere mooie en interessante historische steden zijn Jericho en Nablus. In het zuidoosten van de Westelijke Jordaanoever ligt de Dode Zee. Deze zee is de laagst gelegen plek op aarde en door het dalen van de waterspiegel wordt dit alleen maar lager. Door de hoeveelheid zout is het mogelijk om op dit meer te blijven drijven. De veiligheid in de Gazastrook is helaas ver te zoeken. De stad heeft echter een mooie ligging aan de Middellandse Zee en beschikt over enkele mooie stranden.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 12:23 uur
Categorieën: Azië