Oman

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Muscat
Andere grote steden: Salalah, Sohar en Bawshar
Munteenheid: Omaanse rial (OMR)
Oppervlakte: 309.500 km²
Inwoners: 3.090.150 (2012)
 

Oman is een land in het Midden-Oosten in het zuidwesten van Azië. Het land ligt in het zuidoosten van het Arabisch Schiereiland en bestaat uit twee delen. Het land wordt in het noordwesten door de Verenigde Arabische Emiraten opgesplitst in de delen Oman en Musandam. De exclave Musandam is echter heel klein. Verder grenst Oman in het westen aan Jemen en Saoedi-Arabië en heeft het in het noorden een kustlijn aan de Perzische Golf, de Straat van Hormuz en de Golf van Oman en in het oosten aan de Arabische Zee en de Indische Oceaan. Het land bestaat vrijwel volledig uit woestijnen en uitgestrekte duinen. In het noordoosten van het land domineert het Hadjargebergte (of Omangebergte) het landschap.

Schildpaddenreservaat Ras Al Jinz (Foto: Rolf Crisovan)

Schildpaddenreservaat Ras Al Jinz (Foto: Rolf Crisovan)

Reisinformatie Oman

Tijdsverschil:
In Oman is het tijdens onze zomertijd 2 uur later. Tijdens onze wintertijd is er 3 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Muscat:
5510 km
Vliegduur:
Ongeveer 7 uur en 15 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Oman is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Oman.
Visum:
Ja
Reizen naar Oman:

Goedkope vliegtickets Oman
Vakantie en rondreizen Oman

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

 

Talen

In Oman is Arabisch de enige officiële taal. Daarnaast wordt door een deel van de bevolking Engels gesproken.

Beste reistijd Oman

De beste reistijd voor Oman is tussen november en maart. Het is er dan met gemiddeld 25 tot 30 graden koeler dan in de zomermaanden, als het in Oman 40 graden kan worden. In de wintermaanden kan er echter af en toe wel een druppel regen vallen, maar veel zal dit nooit zijn.

Vaccinaties en inentingen

Voor Oman worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Oman naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

De islam is veruit de grootste religie in Oman. Het is echter het enige land ter wereld waar de meerderheid van de bevolking (ongeveer 75 procent) de ibadisme stroming aanhangt. Verder is nog ongeveer 24 procent soennitisch en slechts een klein sjiitisch en christelijk.

Populaire bezienswaardigheden

De meeste toeristen brengen de eerste dagen in Oman door in hoofdstad Muscat (Masqat). Deze stad wordt ook wel de 'witte hoofdstad' genoemd door de overvloed aan lichtgekleurde gebouwen. Het meest opvallende gebouw in deze stad is de Sultan Qaboos Grand Mosque. Deze nieuwe moskee is de derde grootste moskee ter wereld en biedt plaats aan 20.000 mensen. Ook Alam, het paleis van de sultan, is erg mooi. Een leuke tijdsbesteding is een bezoek aan de Mutrak Souk. Deze bazaar kenmerkt zich door een heus doolhof van nauwe straatjes. Met Bandar Al-Jissah en Qurum heeft het bovendien twee mooie stranden. Andere mooie en schone stranden in Oman vind je onder andere langs de groene kust van Al-Batinah. Langs deze kustlijn kun je ook een bezoek brengen aan de vele kastelen, paleizen en oude oases. Bijvoorbeeld bij Bimakh Sinkhole, Wadi Tiwi en Wadi Shab en in de steden Nakhl, Nizwa en Rustaq. Een absolute must voor dierenliefhebbers is het schildpaddenreservaat Ras Al Jilz, waar je reuzenschildpadden van dichtbij kunt bekijken. Een mooie stad is de havenstad Salalah, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Deze stad in het uiterste zuiden van het land wordt omgeven door groene bergen en vruchtbomen. Hier bevindt zich ook het graf van de koningin van Sheba. Voor wat meer activiteit ga je de woestijn in. Bij de zandduinen Wahiba Sands is het mogelijk om in 4x4 jeeps van de duinen af te glijden. In de wateren rond de exclave Musandam doet je het land heel even aan Noorwegen denken, als je door de 'fjorden' van Oman vaart.

 

Door:
Bijgewerkt: 8 juni 2018, 20:27 uur
Categorieën: Azië