Oezbekistan

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Tasjkent
Andere grote steden: Namangan, Samarkand en Andizan
Munteenheid: Oezbeekse sum (UZS)
Oppervlakte: 447.400 km²
Inwoners: 28.394.180 (2012)
 

Oezbekistan (Uzbekistan) is een land in Centraal-Azië. Het land grenst in het noorden en westen aan Kazachstan, in het oosten aan Kirgizië en Tadzjikistan en in het zuiden aan Afghanistan en Turkmenistan. Het land heeft geen verbinding met zee, maar het deelt in het noorden wel het Aralmeer met Kazachstan. Vroeger was dit een erg groot meer, maar tegenwoordig is een groot deel van dit meer uitgedroogd. Het landschap van Oezbekistan wordt grotendeels gedomineerd door woestijnen. In het oosten zijn een aantal vruchtbare gebieden en in het oosten van het land liggen ook de hoogste bergen. Tot 1991 was Oezbekistan onderdeel van de Sovjet-Unie.

Reisinformatie Oezbekistan

Tijdsverschil:
In Oezbekistan is het tijdens onze zomertijd 3 uur later. Tijdens onze wintertijd is er 4 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Tasjkent:
4880 km
Vliegduur:
Ongeveer 6 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Oezbekistan is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 3 maanden geldig is na vertrek uit Oezbekistan.
Visum:
Ja
 

Talen

In Oezbekistan is Oezbeeks de enige officiële taal. Daarnaast wordt er veel Russisch gesproken.

Beste reistijd Oezbekistan

De beste reistijd voor Oezbekistan is in het voor- en najaar. In de maanden april, mei, september en oktober is het met gemiddelde temperaturen van 20 tot 30 graden aangenaam in Oezbekistan. In de zomermaanden loopt het kwik met gemak op tot 35 graden, met uitschieters tot zelfs 50 graden.

Vaccinaties en inentingen

Voor Oezbekistan worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Oezbekistan naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking van Oezbekistan is moslim. Hiervan is bijna 90 procent soennitisch. Het overige deel van de bevolking is Russisch-orthodox.

Populaire bezienswaardigheden

In Tasjkent, de hoofdstad van het land, zijn nog veel invloeden te zien van de voormalige Sovjet-Unie. Waaronder door de brede straten in de stad. Dat wordt afgewisseld door de vele fonteinen en parken. De belangrijkste bezienswaardigheden van Tasjkent zijn het prachtige Kukeldash Madrassa en het Mausoleum van Shah Kafali. Een andere mooie stad in Oezbekistan is Samarkand. Deze stad ligt op de Zijderoute en is het islamitische centrum van wetenschappelijke studies. Zo vind je er de Bibi-Khanym Moskee, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Ook mooi is de Sher-Dor Madrassa, een islamitische school, dat aan het Registan (een groot plein) ligt. Ook de oasestad Xiva is een bezoek waard. Deze stad beschikt veel monumentale gebouwen zoals het paleis Tash-Hauli en de vele moskeeën. Andere mooie steden zijn Bohhara en Andijan. Met een overvloed aan woestijnen biedt Oezbekistan ook goede mogelijkheden voor woestijntochten. Enkele mooie parken zijn het nationale park Chatkal en het nationale park Zaamin, beide met mooie bergen en prachtige natuur.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 12:18 uur
Categorieën: Azië