Oekraïne

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Kiev
Andere grote steden: Charkov, Odessa, Dnjepropetrovsk en Donetsk
Munteenheid: Oekraïense hryvnja (UAH)
Oppervlakte: 603.500 km²
Inwoners: 44.854.065 (2012)
 

Oekraïne is een land in Oost-Europa. Het land grenst in het noorden aan Wit-Rusland, in het oosten aan Rusland, in het zuiden aan Moldavië en Roemenië en in het westen aan Hongarije, Slowakije en Polen. Verder heeft het in het zuiden een kustlijn aan de Zwarte Zee. Naast het vasteland heeft Oekraïne in de vorm van de autonome Krimrepubliek ook een groot schiereiland voor de kust in de Zwarte Zee. Tot 1991 was Oekraïne onderdeel van de Sovjet-Unie. Oekraïne wordt voor het grootste deel gedomineerd door heuvellandschap en vruchtbare steppes. Alleen in het zuiden, op het Krimeiland, en in het westen heeft het enkele bergen. De kust bestaat uit baaien en riviermondingen.

Het Holenklooster in hoofdstad Kiev.

Het Holenklooster in hoofdstad Kiev.

Reisinformatie Oekraïne

Tijdsverschil:
In Oekraïne is het 1 uur later dan in Nederland.
Afstand A'dam-Kiev:
1780 km
Vliegduur:
Ongeveer 2 uur en 45 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Oekraïne is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 3 maanden geldig is na vertrek uit Oekraïne.
Visum:
Nee
Reizen naar Oekraïne:

Goedkope vliegtickets Oekraïne

 

Talen

In Oekraïne is het Oekraïens de enige officiële taal. Daarnaast wordt er ook Russisch, Hongaars, Roemeens en Pools gesproken.

Beste reistijd Oekraïne

De beste reistijd voor Oekraïne is in de maanden mei, juni en september. Het wordt dan gemiddeld 20 tot 25 graden in Oekraïne. Aan de kust van de Zwarte Zee heerst een mediterraan tot subtropisch klimaat.

Vaccinaties en inentingen

Voor Oekraïne worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Oekraïne naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Ongeveer 75 procent van de bevolking van Oekraïne behoort tot de Oekraïens-orthodoxe kerk. Daarmee is het veruit de grootste religie in het land. Daarnaast gaat ook een groot deel naar de rooms-katholieke kerk is woont er een minderheid moslims in Oekraïne.

Populaire bezienswaardigheden

Oekraïne is één van de onontdekte landen van Europa. Maar het heeft toeristen veel te bieden. Bijvoorbeeld hoofdstad Kiev. In Kiev staan veel mooie kathedralen waarvan de St. Sophia Kathedraal dat op de Werelderfgoedlijst staat de bekendste is. Deze kathedraal doet tegenwoordig dienst als museum. Ook mooi is het Gorodetsky House, dat van binnen en buiten is versierd met dieren zoals neushoorns, antilopen en kikkers. Net zo bijzonder is het Tsjernobyl Museum, met herinneringen aan de kernramp. Tsjernobyl zelf ligt ten noorden van Kiev en kan bezocht worden met georganiseerde tours. De tweede stad van Oekraïne is Charkov. Deze stad beschikt met het Vrijheidsplein over het twaalfde grootste plein ter wereld. Daarnaast heeft het in de vorm van de Uspensky Kathedraal een populaire bezienswaardigheid. Verder zijn ook de steden Donetsk, Lviv en de badplaats Odessa een bezoek waard. Belangrijk voor Odessa is uiteraard het strand, maar ook de Privoz markt en de stadstuinen zijn leuk om te bezoeken. Andere badplaatsen zijn Sevastopol en Yalta. Beide plaatsen liggen op het schiereiland Krim, dat een autonome regio van Oekraïne is. Ook vind je hier met het Krimgebergte prachtige berggebieden. Tot slot het Carpathian National Natural Park in het westen van het land. Hier leven wolven, rendieren, bizons en bruine beren.

 

Door:
Bijgewerkt: 4 juni 2018, 21:26 uur
Categorieën: Europa