Noorwegen

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Oslo
Andere grote steden: Bergen, Stavanger en Trondheim
Munteenheid: Noorse kroon (NOK)
Oppervlakte: 323.787 km²
Inwoners: 4.707.270 (2012)
 

Noorwegen is een land in het noorden van Europa en in het westen van het Scandinavische Schiereiland. Noorwegen grenst in het oosten aan Zweden, Finland en Rusland en wordt verder omsloten door de Noordzee, de Noorse Zee, de Barentszzee en het Skaggerak. Naast het vasteland en de vele kleine eilanden voor de kust zijn ook de eilandengroep Spitsbergen en het eiland Jan Mayen ten noorden van Noorwegen in de Noordelijke IJszee en het eiland Bouvet in de Zuidelijke IJszee onderdeel van het land. Noorwegen heeft een kustlijn van ongeveer 25.000 kilometer en het landschap wordt gedomineerd door het Scandinavisch Hoogland met bossen, fjorden, gletsjers en meren.

Vanuit Oslo ben je in no-time midden in de natuur, zoals hier bij Holmenkollen.

Vanuit Oslo ben je in no-time midden in de natuur, zoals hier bij Holmenkollen.

Reisinformatie Noorwegen

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Noorwegen.
Afstand A'dam-Oslo:
915 km
Vliegduur:
Ongeveer 1 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Noorwegen is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:

Nee

Reizen naar Noorwegen:

Goedkope vliegtickets Noorwegen
Vakantie en rondreizen Noorwegen

SNP Natuurreizen Noorwegen

 

Talen

In Noorwegen is Noors de enige officiële taal. Daarnaast wordt in Noors Lapland ook Samisch gesproken en tegen de Finse grens Kveens.

Beste reistijd Noorwegen

Door de ligging aan een warme golfstroom kent Noorwegen een mild klimaat. De beste reistijd voor het zuiden van Noorwegen is tussen mei en september. De gemiddelde temperatuur schommelt deze periode tussen de 15 en 25 graden. Wil je in het noorden van Noorwegen genieten van de sneeuw en het noorderlicht, dan kun je het beste in februari of maart gaan. In december en januari komt er weinig daglicht in Noors Lapland, maar in de zomer gaat de zon er niet onder. Expeditiecruises naar Spitsbergen vinden alleen plaats van juni tot en met september.

Vaccinaties en inentingen

Voor Noorwegen zijn geen vaccinaties noodzakelijk.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Noorwegen naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

De Lutherse kerk is de staatskerk van Noorwegen en met 80 procent van de bevolking heeft deze religie veruit de meeste aanhangers. Met 2 procent zijn de islam en het rooms-katholicisme daarna de grootste godsdiensten.

Populaire bezienswaardigheden

Noorwegen is een erg uitgestrekt en dunbevolkt land en beschikt over prachtige natuur. Helemaal in het noorden van het land, aan de Barentszzee, ligt de Noordkaap. Dit wordt gezien als het noordelijkste puntje van Europa. In de Noordkaap ligt het eiland Magerøya. Hier bevinden steile klippen langs de kust en steile berglandschappen in het binnenland. Ook eilandengroep Lofoten is een bezoek waard in het noorden van Noorwegen. Toeristen bezoeken de Lofoten vooral door de adembenemende natuur. Ook in het zuiden van het land kun je je vergapen aan de prachtige landschappen. Bijvoorbeeld in Sognefjord, het één na langste fjord ter wereld. Eén van de bekendste toeristische bezienswaardigheden van Noorwegen is de Preikestolen. Deze klip in het zuiden van het land steekt maar liefst 604 meter boven het Lysefjord uit. Voor het spotten van rendieren ga je naar het nationale park Hardangervidda. In dit park leeft de grootste kudde wilde rendieren ter wereld. Ook in het nationale park Dovre leven veel rendieren en muskusossen. In het nationale park Jostedalsbreen vind je de grootste gletsjer van Europa. Enkele interessante steden zijn Stavanger, Trondheim, Narvik, Kristiansand, Alesund en Lillehammer. Ook Bergen, dat prachtig gelegen is tussen bergen, is een bezoek meer dan waard. In Olso, de hoofdstad van het land, zijn het Rådhuset (het stadhuis waar ieder jaar de Nobelprijs wordt uitgereikt), de springschans Holmenkollen, het Koninklijk Paleis, het fort Akershus en de kathedraal van Oslo de belangrijkste bezienswaardigheden.

Reisgidsen Noorwegen

reisgidsen noorwegen

Koop bovenstaande Noorwegen reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Noorwegen.

 

Door:
Bijgewerkt: 27 juni 2018, 15:51 uur
Categorieën: Europa