Noord-Ierland

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Belfast
Andere grote steden: Derry (Londonderry), Lisburn en Newtownabbey
Munteenheid: Britse pond (GBP)
Oppervlakte: 13.843 km²
Inwoners: 1.810.863 (2011)
 

Noord-Ierland ligt op het eiland Ierland en maakt samen met Engeland, Schotland en Wales deel uit van het Verenigd Koninkrijk, dat in West-Europa ligt. Noord-Ierland grenst aan Ierland (in het zuiden en westen) en heeft verder een kustlijn aan de Atlantische Oceaan in het noorden en de Ierse Zee in het oosten. Het binnenland van Noord-Ierland is relatief vlak met enkele heuvels en dat loopt op tot bergachtige gebieden aan de kust. Het land beschikt met Lough Neagh, in het midden van Noord-Ierland, over het grootste meer van de Britse eilanden.

Reisinformatie Noord-Ierland

Tijdsverschil:
In Noord-Ierland is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Afstand A'dam-Belfast:
760 km
Vliegduur:
Ongeveer 1 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Noord-Ierland is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
 

Talen

In Noord-Ierland zijn Engels, Iers en Ulster Schots de officiële talen.

Beste reistijd Noord-Ierland

De beste reistijd voor Noord-Ierland is in de maanden juni en juli. Hoewel het in de warmste Noord-Ierse maanden met gemiddeld 18 tot 20 graden ook niet erg warm wordt houdt de zon deze periode de regenwolken grotendeels weg.

Vaccinaties en inentingen

Voor Noord-Ierland zijn geen vaccinaties noodzakelijk.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Noord-Ierland naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Veruit het grootste deel van de bevolking van Noord-Ierland is christelijk, waarbij er net zoveel rooms-katholieken als protestanten zijn (beide ongeveer 40 procent). Daarnaast is ongeveer 15 procent niet gelovig.

Populaire bezienswaardigheden

De meeste mensen die op vakantie gaan naar Noord-Ierland zullen de eerste stappen in hoofdstad Belfast zetten. Belfast is vooral bekend door de geschillen tussen rooms-katholieken en protestanten. In het westen van de stad rond Shankill Road en Falls Road zijn prachtige muurschilderingen uit deze turbulente tijd te vinden. Andere bezienswaardigheden in Belfast zijn het stadhuis, Belfast Castle en het Ulster Museum. Met de Giant's Causeway aan de Causeway Coast beschikt Noord-Ierland over een werelderfgoed. Dit is een rotsformatie bestaande uit 40.000 basaltzuilen aan de noordoostkust van het land. Hier vind je ook de prachtige hangende touwbrug van Carrick-a-Rede. Vanaf en rond deze brug die dertig meter boven de rotsen hangt heb je spectaculaire uitzichten. Naast Belfast heeft Ierland met Londonderry (of simpelweg Derry) nog een prachtige stad. Deze stad heeft een rijke geschiedenis en is volledig ommuurt. Vanaf de steile heuvels kijkt de stad uit over de Foyle rivier. Een bijzondere vermelding verdienen ook de Mountains of Mourne, in het zuidoosten van Noord-Ierland. In deze bergen kun je prachtige wandelingen maken en genieten van de mooie panorama's.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 12:16 uur
Categorieën: Europa