Nederland
Hoofdstad: Amsterdam
Andere grote steden: Rotterdam, Den Haag en Utrecht
Munteenheid: Euro (EUR)
Oppervlakte: 37.354 km²
Inwoners: 16.730.632 (2012)
Nederland is een land in West-Europa. Het land grenst in het oosten aan Duitsland en in het zuiden aan België. Verder heeft het in het noorden en westen een kustlijn aan de Noordzee (in het noorden gedeeltelijk Waddenzee geheten). In de Waddenzee liggen een aantal eilanden die samen de Waddeneilanden heten. Verder zijn ook de zelfstandige landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de bijzondere gemeentes Bonaire, Saba en Sint-Eustatius onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het landschap van Nederland wordt gedomineerd door laagland. Alleen in het uiterste zuidoosten van het land heeft het enkele heuvelgebieden. Het hoogste punt van het land is de Vaalserberg (323 meter).
Typische Nederlandse trapgevels in Haarlem.
Reisinformatie Nederland
- Tijdsverschil:
- Tijdens de wintertijd ligt Nederland in tijdzone UTC +1. Tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2.
- Reisdocumenten:
- Voor een verblijf in Nederland is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
- Visum:
- Nee
Talen
In Nederland is Nederlands de enige officiële landstaal. Daarnaast is er met het Fries nog een officiële taal en worden er door het hele land verschillende dialecten gesproken. Voor veel Nederlanders is Engels of Duits echter de tweede taal.
Beste reistijd Nederland
De beste reistijd voor Nederland is tussen mei en september. De gemiddelde temperatuur schommelt die periode tussen de 18 en 23 graden. De grootste kans op zon heb je in juli en augustus. Daarentegen valt die periode ook de meeste regen.
Vaccinaties en inentingen
Voor Nederland zijn geen vaccinaties noodzakelijk.
Reisadvies
Ga voor het actuele reisadvies over Nederland naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Religie
Het grootste deel van de bevolking van Nederland is niet gelovig (ongeveer 45 procent). Verder is ongeveer 29 procent rooms-katholiek, 9 procent hervormd, 6 procent protestants en 4 procent moslim.
Populaire bezienswaardigheden
De meeste toeristen die Nederland aandoen gaan naar hoofdstad Amsterdam. Deze stad is wereldwijd bekend door haar grachtengordel. Een rondvaarttocht door deze grachten geeft je ene goed beeld van de stad. Andere populaire bezienswaardigheden zijn het Museumplein (met het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum), het Koninklijk Paleis op de Dam, de Wallen, het Anne Frank Museum, de Albert Cuyp markt en het Rembrandthuis. Helemaal in het noorden van het land bevinden zich de Waddeneilanden. De eilanden beschikken over mooie stranden en ze bieden goede fiets- en wandelmogelijkheden. In het noorden van het vasteland ligt het nationaal park Lauwersmeer. Hier vind je een uitgestrekt landschap en prachtige natuur. Dit park ligt in de provincie Groningen. De hoofdstad van deze provincie is de gelijknamige stad Groningen. In deze levendige studentenstad zijn de vele cafés, het beklimmen van de Martinitoren en een bezoek aan het Groninger museum de moeite waard. Andere interessante steden zijn regeringsstad Den Haag, haven- en architectuurstad Rotterdam, studentenstad Utrecht en Maastricht. Deze laatste stad ligt in het zuidelijkste puntje van Nederland en heeft een prachtig Romeins stadscentrum met in het middelpunt het Onze-Lieve-Vrouweplein en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Een andere toeristische trekpleister in het zuiden zijn de grotten van Valkenburg. Een aantal andere nationale parken zijn de Hoge Veluwe en Veluwezoom. In het westen van het land liggen de mooiste stranden, die in de meeste gevallen worden omgeven door duinen. Vooral Scheveningen (nabij Den Haag), Zandvoort, Bloemendaal en Egmond zijn geliefd.
Door: Redactie
Bijgewerkt: 13 augustus 2013, 12:07 uur
Categorieën:
Europa