Mongolië

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Ulaanbaatar
Andere grote steden: Erdenet, Darkhan en Choibalsan
Munteenheid: Mongoolse tugrik (MNT)
Oppervlakte: 1.564.116 km²
Inwoners: 3.179.997 (2012)
 

Mongolië is een land in Centraal- en Oost-Azië. Het land grenst in het noorden aan het Siberische Rusland (Altaj, Tuva, Boerjatië en Transbaikal) en in het westen, oosten en zuiden aan China. Mongolië ligt grotendeels op de Mongoolse Hoogvlakte en het landschap wordt in het noorden gedomineerd door toendra's en steppegebieden, de bergketen Altaj in het midden van het land en de Gobiwoestijn in het zuiden. De Tavan Bogd is met 4374 meter het hoogste punt van het land. Mongolië is één van de meest dunbevolkte landen ter wereld en de infrastructuur is er slecht. Een derde van de bevolking woont in hoofdstad Ulaanbaatar.

Het Zaisan Monument net buiten hoofdstad Ulaanbaatar.

Het Zaisan Monument net buiten hoofdstad Ulaanbaatar.

Reisinformatie Mongolië

Tijdsverschil:
Mongolië valt in twee verschillende tijdzones. In West-Mongolië is het tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland (tijdens onze wintertijd 6 uur). In Centraal- en Oost-Mongolië is het dan 6 uur later (tijdens onze wintertijd 7 uur).
Afstand A'dam-Ulaanbaatar:
6660 km
Vliegduur:
Ongeveer 8 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Mongolië is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Mongolië.
Visum:

Nee

Reizen naar Mongolië:

Goedkope vliegtickets Mongolië

 

Talen

In Mongolië is Mongools de enige officiële taal.

Beste reistijd Mongolië

De beste reistijd voor Mongolië is in de maanden juli, augustus en september. Het is er dan gemiddeld 20 tot 25 graden. Hoewel er dan wel meer regen valt dan in de rest van het jaar is het er beter toeven dan in de winter. Dan kan het erg onaangenaam zijn in Mongolië, met veel sneeuw en temperaturen ver onder nul.

Vaccinaties en inentingen

Voor Mongolië worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Mongolië naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Ongeveer 50 procent van de bevolking van Mongolië is boeddhistisch. Daarmee is het de belangrijkste godsdienst in Mongolië. Daarnaast is ongeveer 6 procent christelijk en 4 procent moslim.

Populaire bezienswaardigheden

Mongolië is een erg groot land en de infrastructuur is er slecht. Het meest gebruikte vervoersmiddel in Mongolië is een paard en dus is het lastig om het hele land te zien. De meeste mensen zullen de eerste stappen op Mongoolse grond zetten in hoofdstad Ulaanbaatar. Bijvoorbeeld middels de beroemde Trans Siberië Express (of Trans Mongolië Express). Deze stad beschikt onder andere over een natuurhistorisch museum, waar skeletten liggen van dinosauriërs. Verder zijn ook het paleis van Bogd Khan en de boeddhistische tempel bij het Gandan klooster een bezoek waard. Net ten zuiden van de hoofdstad bevindt zich het Zaisan Monument. Vanaf dit monument, dat gesneuvelde Russische soldaten in de Tweede Wereldoorlog herdenkt, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Buiten hoofdstad Ulaanbaatar kun je vooral genieten van het prachtige natuurschoon en de weidse uitzichten. Met name de provincie Arkhangai is een vermelding waard. Hier heb je woeste rivieren, dichte bossen en hoge vulkanen. Ook bevindt zich hier de mooie stad Tsetserleg. Hier kun je onder andere een prachtige tempel en klooster bekijken. Ook het nationale park Uvs Nuur is mooi. Dit park, dat op de Werelderfgoedlijst staat, heeft meerdere meren en hoge bergtoppen en er leven zeldzame dieren als de Yak. Midden in de Gobiwoestijn ligt een ander mooi park. In het Gobi Gurvansaikhan National Park kun je zeldzame sneeuwluipaarden en de Gobikameel tegenkomen. Tot slot het Gun-Galuut Nature Reserve, dat op 130 kilometer van hoofdstad Ulaanbaatar ligt. Ook hier leeft een grote populatie zoogdieren.

Reisgidsen Mongolië en Trans Siberië Express

reisgidsen-mongolie

Koop bovenstaande Mongolië reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over de Trans Siberië Express.

 

Door:
Bijgewerkt: 5 juni 2018, 18:16 uur
Categorieën: Azië