Maleisië

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Kuala Lumpur
Andere grote steden: Johor Bahru, Kajang en Ipoh
Munteenheid: Maleisische ringgit (MYR)
Oppervlakte: 330.803 km²
Inwoners: 29.179.952 (2012)
 

Maleisië is een land in het zuidoosten van Azië en bestaat uit twee afzonderlijke delen die worden gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. Het westen van Maleisië, het vasteland, heet Malakka en grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. Het oostelijke deel ligt op het eiland Borneo en grenst in het zuiden aan Indonesië en sluit in het noorden Brunei in. Veruit het grootste deel van de bevolking (ongeveer 85 procent) woont op het westelijke deel, dat 40 procent van het land inneemt. Ook heeft het land een groot aantal eilanden, waarvan Banggi de grootste is. Het vasteland bestaat voornamelijk uit een bebost heuvellandschap en het westen en oosten wordt gedomineerd door de bergen van de Banjaren Titiwangsa. Ook het eiland Borneo wordt gekenmerkt door heuvels en tropische regenwouden en met de Gunung Kinabalu beschikt het over de hoogste berg van het land (4095 meter).

Het eiland Pangkor, in het westen van Maleisië.

Het eiland Pangkor, in het westen van Maleisië.

Reisinformatie Maleisië

Tijdsverschil:
In Maleisië is het tijdens onze zomertijd 6 uur later. Tijdens onze wintertijd is er 7 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Kuala Lumpur:
10.200 km
Vliegduur:
Ongeveer 13 uur
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Maleisië is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Maleisië.
Visum:

Nee

Reizen naar Maleisië:

Goedkope vliegtickets Maleisië
Vakantie en rondreizen Maleisië

Maleisie reizen

 

Talen

De officiële taal in Maleisië is Maleis. Daarnaast wordt ook veel Engels en Chinees gesproken in Maleisië.

Beste reistijd Maleisië

Maleisië heeft een tropisch klimaat en kent geen koude seizoenen. De gemiddelde temperatuur ligt het gehele jaar op ongeveer 30 tot 32 graden. De beste reistijd voor Maleisië is tussen juni en augustus. Met regen moet je in Maleisië het hele jaar rekening houden, maar de buien duren nooit lang.

Vaccinaties en inentingen

Voor Maleisië worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Maleisië naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

De soennitische islam is de staatsgodsdienst van Maleisië. Het grootste deel van de bevolking, ongeveer 60 procent, is dan ook moslim. Daarnaast worden er ook veel Chinese religies en het boeddhisme, hindoeïsme en christendom aangehangen.

Populaire bezienswaardigheden

Vrijwel alle toeristen die Maleisië aandoen zullen hun eerste stappen in Kuala Lumpur zetten. Deze grote metropool heeft met de Petronas Towers een icoon die al van grote afstand te zien is. In deze 452 meter hoge twin towers bevindt zich een grote shoppingmall. Voor het beste uitzicht over de stad ga je echter naar de 421 meter hoge Menara televisietoren (KL Tower). Met Chinatown, Little India en Bukit Bintang heeft deze stad enkele wijken waar je lekker kunt eten en winkelen. Net buiten Kuala Lumpur liggen de Batugrotten (Batu Caves). Deze bedevaartsoord voor hindoes wordt gekenmerkt door een 272 meter hoge trap die wordt bevolkt door apen en het gouden Murugan standbeeld. Een belangrijke toeristische bestemming in de binnenlanden van Maleisië is het nationale park Taman Negara. Veel reizigers gaan echter naar Maleisië om haar mooie stranden en eilanden. Enkele populaire en mooie eilanden zijn Penang, Langkawi, Pangkor in het westen van het land en Tioman, Redang en Perhentian in het oosten.

Borneo
Op Borneo, het oostelijke deel van Maleisië, komen liefhebbers van jungle aan hun trekken. In de regenwouden van Borneo leven tijgers, olifanten, luipaarden en orang-oetans. Ook nationaal park Gunung, dat op de Werelderfgoedlijst staat, is een bezoek waard. In dit park bevinden zich veel grotten.

Reisgidsen Maleisië

reisgidsen maleisie

Koop bovenstaande Indonesië reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Maleisië.

 

Door:
Bijgewerkt: 5 juni 2018, 15:38 uur
Categorieën: Azië