Litouwen

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Vilnius
Andere grote steden: Klaipėda, Kaunas en Siauliai
Munteenheid: Litouwse litas (LTL)
Oppervlakte: 65.300 km²
Inwoners: 3.525.761 (2012)
 

Litouwen is een land in het noordoosten van Europa. Het is het grootste en zuidelijkste land van de Baltische Staten. Litouwen grenst in het westen aan de Baltische Zee. Verder wordt het ingesloten door Letland in noorden, Wit-Rusland in het zuidoosten en Polen in het zuidwesten. Het geografische middelpunt van Europa ligt in Litouwen. Tot 1990 was Litouwen onderdeel van de Sovjet-Unie. Sinds 2004 is het land lid van de Europese Unie. Litouwen is overwegend vlak en heeft veel meren en bossen. Het hoogste punt van Litouwen is Aukstojas in het hoogland van Medininkai, gelegen ten zuidoosten van Vilnius. Het land telt ongeveer 3000 meren, waarvan de grootste, Drüksiai, een oppervlakte van ongeveer 4500 hectare heeft. Langs de bijna 100 kilometer lange kustlijn zijn er zandstranden.

Reisinformatie Litouwen

Tijdsverschil:
In Litouwen is het 1 uur later dan in Nederland.
Afstand A'dam-Vilnius:
1370 km
Vliegduur:
Ongeveer 2 uur
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Litouwen is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
Reizen naar Litouwen:

Goedkope vliegtickets Litouwen
Vakantie en rondreizen Litouwen

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

 

Talen

In Litouwen is Litouws de enige officiële taal. Er wordt echter onder andere ook Pools, Russisch, Wit-Russisch, Oekraïens en Lets gesproken.

Beste reistijd Litouwen

De beste reistijd voor Litouwen is tussen juni en augustus. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden schommelt tussen de 20 en 25 graden. Tijdens deze maanden moet je echter wel rekening houden met een regenbui.

Vaccinaties en inentingen

Voor Litouwen worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Litouwen naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Ongeveer 90 procent van de bevolking van Litouwen is christelijk. Het rooms-katholicisme vormt met bijna 80 procent veruit de meerderheid.

Populaire bezienswaardigheden

Litouwen heeft een prachtig afwisselend natuurlandschap. Het land beschikt over vijf verschillende nationale parken. In deze parken vindt je moerasgebied, loofbossen en vele meren en riviertjes. Bijzondere plek om te bezoeken is de Koerse Schoorwal. Dit schiereiland staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft de grootste zandduinen van Europa. Naast natuurgebieden zijn de steden en vele dorpjes in Litouwen ook bijzonder om een bezoek te brengen. Vilnius, de hoofdstad van het land, is een knusse en gezellige stad. Het oude barokke centrum staat op de Werelderfgoedlijst. In Vilnius zijn vele musea en kerken. Het Nationaal Museum dat gevestigd is in het Kasteel van Vilnius is zeker een bezoek waard. Andere interessante bezienswaardigheden in de stad zijn de Sint-Anne kerk en de poorten van het ochtendgloren. Voor een verbluffend uitzicht bezoek je de televisietoren, met bijna 327 meter hoog 1 van de hoogste in Europa. In de omgeving van Vilnius ligt het beeldenpark Europas Parkas. Hier wordt je verrast door de vele bijzondere kunstwerken in de openlucht. In het Westen van Litouwen, in de plaats Siauliai, ligt de Kruisheuvel. Dit is het bekendste bedevaartsoord van Litouwen. Als verzet tegen de onderdrukking van de Sovjets en ter verering van het katholieke geloof zijn hier sinds de 19e eeuw honderdduizenden kruisen neergezet. Trakái is het beroemdste kasteel van Litouwen. Deze middeleeuwse burcht is na tientallen jaren renovatie weer net zo mooi als in haar gloriedagen in de middeleeuwen. In het kasteel is een museum gevestigd. Het kasteel ligt temidden van het natuurpark Trakái.

Reisgidsen Litouwen

reisgidsen-litouwen

Koop bovenstaande Litouwen reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Litouwen.

 

Door:
Bijgewerkt: 5 juni 2018, 15:30 uur
Categorieën: Europa