Kroatië

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Zagreb
Andere grote steden: Split, Rijeka en Osijek
Munteenheid: Kroatische kuna (HRK)
Oppervlakte: 56.594 km²
Inwoners: 4.480.043 (2012)
 

Kroatië is een land in het zuidoosten van Europa en ligt gedeeltelijk op het Balkanschiereiland. Het land grenst in het noordwesten aan Slovenië, in het noordoosten aan Hongarije, in het oosten aan Servië en in het zuiden en zuidoosten aan Bosnië en Herzegovina en een paar kilometer aan Montenegro. Daarnaast heeft Kroatië een lange kustlijn aan de Adriatische Zee. Naast het vasteland heeft het land ook meer dan duizend eilanden voor de kust waarvan Cres, Krk en Hvar de bekendste zijn. Het noorden van Kroatië bestaat voornamelijk uit meren en heuvels, het binnenland naar het zuiden toe wordt gedomineerd door de Dinarische Alpen en de kustlijn is rotsachtig.

De watervallen van nationaal park Plitvice (Foto: Aaron May

De watervallen van nationaal park Plitvice (Foto: Aaron May)

Reisinformatie Kroatië

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Kroatië.
Afstand A'dam-Zagreb:
1085 km
Vliegduur:
Ongeveer 1 uur en 45 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Kroatië is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:

Nee

Reizen naar Kroatië:

Goedkope vliegtickets Kroatië
Vakantie en rondreizen Kroatië

 

Talen

In Kroatië is Kroatisch de enige officiële taal. Daarnaast wordt er ook Engels, Italiaans en Duits gesproken.

Beste reistijd Kroatië

De beste reistijd voor Kroatië is tussen mei en september. De gemiddelde temperatuur is dan ongeveer 20 tot 30 graden. In juli kan het echter heel heet worden in Kroatië met temperaturen die oplopen tot 35 graden. In de bergen is het dan iets koeler.

Wegenvignet of tol

Op alle autosnelwegen in Kroatië moet tol worden betaald (uitgezonderd de snelweg rond Zagreb). Bij de tolpoortjes kan zowel contant als met creditcard worden betaald. Er is geen wegenvignet vereist voor het rijden op de autosnelwegen in Kroatië.

Vaccinaties en inentingen

Voor Kroatië worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Kroatië naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking van Kroatië is rooms-katholiek (88 procent). Daarnaast wonen er ook orthodoxen en moslims.

Populaire bezienswaardigheden

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Kroatië is het nationale park Plitvice. In dit park heb je veel schilderachtige meertjes, bruggen en watervallen. Een ander mooi park is het nationale park Risnjak in het noorden van het land. Hier leven beren, lynxen en andere wilde katten. Kroatië heeft ook tal van mooie steden. Bijvoorbeeld Dubrovnik dat aan de Adriatische Zee ligt. De oude stad is volledig ommuurd en staat op de Werelderfgoedlijst. Andere interessante steden zijn Split met het paleis van Diocletianus en de kathedraal van Sint-Domnius, havenstad Rijeka en Porec met haar historische centrum en ligging aan zee. Ook Makarska, Pula en hoofdstad Zagreb zijn een bezoek waard. Hoewel Kroatië een populaire zonbestemming is door haar ligging aan zee beschikt het over weinig zandstranden. De meeste stranden van Kroatië zijn kiezelstranden. Het zandstrand Golden Horn op het eiland Brac en de kiezelstranden van Banje beach (bij Dubrovnik) en Drazica beach (bij Biograd) behoren tot de mooiste stranden van Kroatië. Verder heeft Kroatië ook een aantal leuke eilanden die zeer de moeite waard zijn zoals Cres, Krk, Hvar, Brac, Korcula en Pag.

Reisgidsen Kroatië

reisgidsen-kroatie

Koop bovenstaande Kroatië reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Kroatië.

 

Door:
Bijgewerkt: 5 juni 2018, 15:26 uur
Categorieën: Europa