Kosovo

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Pristina
Andere grote steden: Prizren, Ferizaj en Mitrovica
Munteenheid: Euro (EUR)
Oppervlakte: 10.887 km²
Inwoners: 1.836.529 (2012)
 

Kosovo is een land in het zuidoosten van Europa op het Balkanschiereiland. Hoewel Kosovo in 2008 de onafhankelijkheid van Servië heeft uitgeroepen wordt de onafhankelijkheid niet overal in de wereld erkend. Kosovo wordt door veel landen nog gezien als een autonome provincie van Servië. Het land grenst in het noorden aan Servië, in het zuidoosten aan Macedonië en in het westen aan Albanië en Montenegro. Het grootste deel van de oppervlakte van Kosovo is bergachtig. De hoogste berg is Gjeravica (2656) en behoort tot de Albanese Alpen. Kosovo kent een roerige geschiedenis met veel oorlogen.

Reisinformatie Kosovo

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Kosovo.
Afstand A'dam-Pristina:
1620 km
Vliegduur:
Ongeveer 2 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Kosovo is een paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
 

Talen

In Kosovo zijn Albanees, Servisch, Bosnisch en Turks de officiële talen. Daarnaast wordt er ook Engels gesproken.

Beste reistijd Kosovo

De beste reistijd voor Kosovo is tussen mei en september. De gemiddelde temperatuur is dan ongeveer 20 tot 30 graden. In juli kan het echter heel heet worden in Kosovo met temperaturen die oplopen tot 35 graden.

Vaccinaties en inentingen

Voor Kosovo worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Kosovo naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

In Kosovo zijn drie grote religies: de islam, het rooms-katholicisme en de Servisch-orthodoxe kerk, waarvan de islam de grootste godsdienst is in Kosovo.

Populaire bezienswaardigheden

De grootste trekpleister van Kosovo is de prachtige natuur. Het land beschikt over veel groen en een bergachtig landschap. In de winter worden deze bergen, bijvoorbeeld rond de plaats Bresovitcia, volop gebruikt voor wintersporten. Eén van de populairste bezienswaardigheden in Kosovo zijn de Mirusha watervallen, in het westen van het land. Ook de Rugova-vallei is een bezoek waard. Het mooiste nationale park van Kosovo is het Sharr Mountains National Park, in de buurt van de stad Prizren en vlakbij Macedonië. Prizren zelf is een leuke stad met mooie moskeeën, leuke Turkse badhuizen en een kasteel. Een andere interessante plaats is Deçan (of Decani), dat vooral bekend is om het Visoki klooster. Dit klooster staat sinds enige tijd op de Werelderfgoedlijst. Tot slot hoofdstad Pristina. Net als in de rest van het land zijn ook hier nog de gevolgen van de oorlog te zien, maar er wordt hard gewerkt aan de wederopbouw en een positief imago door verschillende culturele festivals (met name in de zomer). De stad heeft echter ook prachtige architectuur met enkele mooie moskeeën en musea in het oude centrum.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 11:57 uur
Categorieën: Europa