Jemen

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Sana'a
Andere grote steden: Ta'izz, Al Hudaydah en Aden
Munteenheid: Jemenitische rial (YER)
Oppervlakte: 527.968 km²
Inwoners: 24.771.809 (2012)
 

Jemen is een land in het Midden-Oosten in het zuidwesten van Azië. Het land ligt in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland en grenst in het noorden aan Saoedi-Arabië, in het oosten aan Oman, in het zuiden aan de Arabische Zee en de Golf van Aden en in het westen Jemen aan de Rode Zee. Jemen beschikt ook over enkele eilanden in de Rode Zee en de archipel Socotra in de Arabische Zee. Voorheen bestond Jemen uit Noord- en Zuid-Jemen, maar in 1990 zijn deze landen verenigd tot Jemen. Het westen van het land bestaat uit laagland met zeer weinig neerslag, het midden bestaat uit hoogland (waar de meeste regen valt in Arabië) en het oosten is woestijn. De grootste steden van Jemen liggen in het westen.

Reisinformatie Jemen

Tijdsverschil:
In Jemen is het tijdens onze zomertijd 1 uur later. Tijdens onze wintertijd is er 2 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Sana'a:
5375 km
Vliegduur:
Ongeveer 7 uur
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Jemen is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij de visumaanvraag voor Jemen.
Visum:
Ja
 

Talen

In Jemen is Arabisch de officiële taal. Daarnaast wordt door een klein deel van de bevolking Engels en Frans gesproken.

Beste reistijd Jemen

De beste reistijd voor Jemen is van oktober tot en met januari. Het is er dan met gemiddeld 30 graden iets koeler dan in de zomermaanden, als het in Jemen 40 graden kan worden. Hoe hoger je in de bergen komt hoe frisser het wordt. In Jemen valt het hele jaar vrijwel geen regen.

Vaccinaties en inentingen

Voor Jemen worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Jemen naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

De islam is de staatsreligie van Jemen. Ongeveer 99 procent van de bevolking hangt deze godsdienst aan. Hiervan is 55 procent soennitisch en 45 procent sjiitisch. De overige 1 procent zijn christenen, joden en hindoes.

Populaire bezienswaardigheden

Sana'a, de hoofdstad van Jemen, ligt op 2400 meter hoogte in de bergen. De stad staat bekend om haar karakteristieke, zeven verdiepingen tellende woningen die op de Werelderfgoedlijst staan. Ook de citadel Qasr al-Silah is een bezoek waard, net als de duizend jaar oude markt Souk al-Milh. Een andere interessante stad in Jemen is Shibam. Hier staan de eerste 'wolkenkrabbers' ter wereld. Deze gebouwen zijn op uit modder opgebouwd. Zabid (met haar indrukwekkende medina) en havenstad Aden zijn ook een bezoek waard. Deze laatste stad ligt aan de Rode Zee en biedt naast haar prachtige moskeeën goede mogelijkheden als uitvalsbasis voor duik- en snorkelexcursies. Het heeft bovendien enkele mooie stranden in de omgeving. Tot slot het Jabal Bura Valley Forest National Park. Dit nationale park ligt in het oosten van het land en beschikt over de laatste subtropische bossen van het Arabische Schiereiland.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 11:52 uur
Categorieën: Azië