Iran

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Teheran
Andere grote steden: Mashhad, Karaj en Isfahan
Munteenheid: Iraanse rial (IRR)
Oppervlakte: 1.628.750 km²
Inwoners: 78.868.711 (2012)
 

Iran is een land in het Midden-Oosten en ligt in het zuidwesten van Azië. Iran wordt ook wel Perzië genoemd. Het land grenst in het noorden aan Armenië, Azerbeidzjan en Turkmenistan, in het oosten aan Afghanistan en Pakistan en in het westen aan Irak en Turkije. Daarnaast ligt het in het noorden aan de Kaspische zee en heeft Iran in het zuiden een lange kustlijn aan de Perzische Golf en Golf van Oman. Aan de andere kant van de Perzische Golf liggen Koeweit, Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Het landschap van Iran wordt gekenmerkt door droogte en bergketens. In het westen van het land wonen de meeste mensen en het oosten wordt gedomineerd door woestijnen.

Reisinformatie Iran

Tijdsverschil:
In Iran is het 2,5 uur later dan in Nederland.
Afstand A'dam-Teheran:
4065 km
Vliegduur:
Ongeveer 5 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Iran is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Iran.
Visum:
Ja
 

Talen

In Iran is Perzisch de officiële taal. Daarnaast wordt onder andere Koerdisch, Azeri en Luri gesproken.

Beste reistijd Iran

De beste reistijd voor Iran is tijdens het voor- en najaar. De beste maanden zijn april, mei, september en oktober. Het is die periode nog niet zo warm als in het zomermaanden, wanneer het gemakkelijk 40 graden kan worden. In het zuiden van Iran wordt het warmer dan in het noorden.

Vaccinaties en inentingen

Voor Iran worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Iran naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Met 98 procent is de islam veruit de grootste religie in Iran. De jafari, een stroming binnen het sjiisme, en ook wel Twaalver sjiisme genoemd is de staatsreligie van Iran. Van de inwoners is 89 procent sjiitisch en 9 procent soennitisch.

Populaire bezienswaardigheden

Iran is één van de rijkste landen op cultureel gebied. Zo heeft alleen hoofdstad Teheran al heel veel te bieden. In Teheran kun je het Golestanpaleis bezoeken waar de bekende pauwentroon staat. Dit paleis is tegenwoordig een museum. Ook in het noorden van Teheran vind je oude paleizen, waar het Saadabadpaleis is omgeturnd tot museum. Tenslotte bezit de hoofdstad ook de grootste bazaar ter wereld. De Grote Bazaar is maar liefst tien kilometer lang. Op 450 kilometer van Teheran ligt de beroemde stad Isfahan. Deze stad staat door haar islamitische architectuur met prachtige gebouwen en bruggen op de Werelderfgoedlijst. Het grote en indrukkende Meidan Emam, het plein van de Imam, wordt omringt door moskeeën, een grote bazaar, het Ali Qapu-paleis en een dubbele galerij met winkels. Ook de Si-o-se Pol brug is een bezoek waard. Andere interessante plaatsen in Iran zijn Mashhad, Shiraz en Masouleh. Vermeldenswaardig is de stad Yazd dat ook op de Werelderfgoedlijst staat. Deze woestijnstad is bekend door haar zandkleurige huizen en de vuurtempel.

 

Door:
Bijgewerkt: 30 juni 2013, 11:36 uur
Categorieën: Azië