IJsland

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Reykjavik
Andere grote steden: Kópavogur, Hafnarfjörður en Akureyri
Munteenheid: IJslandse kroon (ISK)
Oppervlakte: 103.000 km²
Inwoners: 313.183 (2012)
 

IJsland is een eilandstaat in het uiterste noordwesten van Europa. IJsland heeft geen directe buurlanden. Ten noorden van IJsland bevindt zich de Noordelijke IJszee, in het oosten de Noorse Zee, het zuiden grenst aan de Atlantische Oceaan en ten westen van IJsland ligt de Straat van Denemarken. Ten noorden van IJsland ligt het eiland Grímsey, dat tot IJsland behoort. Het grootste deel van IJsland wordt gevormd door laag- en middelgebergten, waarvan een deel is bedekt met gletsjers. De meeste mensen wonen in het zuidwesten, rond hoofdstad Reykjavik. Het midden van het eiland is vrijwel onbewoond.

Walvissen spotten bij Husavik (Foto: Benjamin Cabe)

Walvissen spotten bij Husavik (Foto: Benjamin Cabe)

Reisinformatie IJsland

Tijdsverschil:
Op IJsland is het tijdens onze zomertijd 2 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is er 1 uur tijdsverschil.
Afstand A'dam-Reykjavik:
2020 km
Vliegduur:
Ongeveer 3 uur
Reisdocumenten:
Voor een verblijf op IJsland is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:

Nee

Reizen naar IJsland:

Goedkope vliegtickets IJsland
Vakantie en rondreizen IJsland

Noorderlicht reizen SNP

 

Talen

Op IJsland is IJslands de officiële taal. Daarnaast wordt er ook Deens en Engels gesproken.

Beste reistijd IJsland

Op IJsland wordt het nooit veel warmer dan 17 graden. De beste reistijd voor IJsland is in de maanden mei en september. Het wordt dan gemiddeld 10 graden en het is dan niet zo druk op het eiland, in tegenstelling tot juni tot en met augustus. Tussen december en april is IJsland bedekt met sneeuw, waardoor alleen het zuidelijke deel van het eiland bezocht kan worden.

Vaccinaties en inentingen

Voor IJsland zijn geen vaccinaties noodzakelijk.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over IJsland naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

De Evangelisch-lutherse kerk is de staatskerk van IJsland. Ongeveer 85 procent van de inwoners hangt deze religie aan. Daarnaast zijn nog ongeveer 5 procent van de IJslanders rooms-katholiek.

Populaire bezienswaardigheden

IJsland is bekend en populair door haar overweldigende natuur. De meeste mensen wonen in het zuidwesten van het land, in en rond hoofdstad Reykjavik. Het land is verder vrijwel onbewoond. Een bezoek aan IJsland is niet compleet zonder de Golden Circle route. De bekendste geisers zijn Geysir, waarna de geisers zijn benoemd, en Strokkur. Het land beschikt ook over vele watervallen. De mooiste watervallen zijn Gullfoss, Skógafoss en Svartifoss. Deze laatste waterval bevindt zich in het nationale park Skaftafell, in het zuiden van IJsland. Dit park is het grootste park van het land en in het park vind je ook een groot bos, wat erg zeldzaam is voor IJsland. Een ander mooi park is het Jökulsárgljúfur National Park, met haar indrukwekkende waterval Dettifoss. Dit is een zeer indrukwekkend park door haar ravijnen en vulkanen. Een ander zeer bekende en populaire attractie op IJsland is de Blue Lagoon. In dit kunstmatige zwembad dat door warme bronnen op temperatuur gehouden wordt, wordt jaarlijks door vele toeristen bezocht. Iets meer avontuur vind je op IJsland tijdens de walvissafari's. Tijdens deze boottochten is de kans bijna honderd procent dat je walvissen spot. Deze boten vertrekken vanuit het noordelijke Húsavík. Andere bezienswaardigheden op IJsland zijn de gletsjertours, de vulkanen en hoofdstad Reykjavik.

Reisgidsen IJsland

reisgidsen-ijsland

Koop bovenstaande IJsland reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over IJsland.

 

Door:
Bijgewerkt: 12 november 2018, 12:13 uur
Categorieën: Europa