Ierland

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Dublin
Andere grote steden: Cork, Galway en Limerick
Munteenheid: Euro (EUR)
Oppervlakte: 69.825 km²
Inwoners: 4.722.028 (2012)
 

Ierland is een land in het westen van Europa en neemt ongeveer 80 procent van het gelijknamige eiland Ierland in beslag. Het noordoostelijke en kleinere deel bevat de regio Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Ten westen van Ierland ligt de Atlantische Oceaan, in het zuiden ligt de Keltische Zee en de Ierse Zee scheid Ierland van Wales en Engeland. Ierland beschikt ook over een aantal kleinere eilanden, waarvan Achill Island de grootste is. Het binnenland van Ierland is relatief vlak. Richting de kust wordt het landschap ruiger en heeft het meer heuvels en laaggebergten. Ierland heeft langs de kust veel hoge klippen.

Het groene Ierland, hier in de omgeving van Cork.

Het groene Ierland, hier in de omgeving van Cork.

Reisinformatie Ierland

Tijdsverschil:
In Ierland is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Afstand A'dam-Dublin:
760 km
Vliegduur:
Ongeveer 1 uur en 15 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Ierland is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
Reizen naar Ierland:

Goedkope vliegtickets Ierland

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

 

Talen

In Ierland zijn Iers (Gaelic) en Engels de officiële talen.

Beste reistijd Ierland

De beste reistijd voor Ierland is tussen mei en september. De gemiddelde temperatuur schommelt die periode tussen de 15 en 20 graden, maar in de zomer kan het vooral in het zuiden een stuk warmer worden. De meeste kans op droog weer heb je in de lente en vroege herfst.

Vaccinaties en inentingen

Voor Ierland zijn geen vaccinaties noodzakelijk.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Ierland naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking van Ierland is christelijk. Hiervan is ongeveer 85 procent rooms-katholiek. De protestanten volgen met 5 procent op gepaste afstand. Ongeveer 6 procent is niet gelovig.

Populaire bezienswaardigheden

Ierland is het land van de klippen. De mooiste klippen in Ierland zijn de Cliffs of Moher (klippen van Moher), in het westen van het eiland. Deze klippen behoren tot de hoogste van de wereld en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer. Het hoogste punt ligt op 214 meter. De klippen zijn onderdeel van het Burren and Cliffs of Moher Geopark. Een andere populaire bezienswaardigheid in Ierland zijn de meren van Killamey en de Ring of Kerry. Je vindt hier een mooi kustlandschap met prachtige bergen, kastelen en oude monumenten. Of ga naar het schiereiland Iveragh voor prachtige, vooral groene, vergezichten. Met de heuvel van Tara en Brú na Bóinne beschikt het land over twee archeologische vindplaatsen. Enkele steden die een bezoek waard zijn, zijn Cork, Galway, het middeleeuwse Kilkenny en het oude Limerick. Ook mag hoofdstad Dublin niet overgeslagen worden, waar Dublin Castle, Trinity College en Temple Bar enkele bezienswaardigheden zijn. Uiteraard mag een bezoek aan de Guinness Storehouse ook niet overgeslagen worden. Even buiten Dublin ligt het stadje Bray. De reis met de trein er naartoe is al een hoogtepunt op zich.

 

Door:
Bijgewerkt: 5 juni 2018, 13:58 uur
Categorieën: Europa