Groenland

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Nuuk (Godthåb)
Andere grote steden: Sisimiut, Ilulissat en Qaqortoq
Munteenheid: Deense kroon (DKK)
Oppervlakte: 2.166.086 km²
Inwoners: 57.695 (2012)
 

Groenland is sinds 1979 een autonoom land binnen het Deense koninkrijk en het grootste eiland ter wereld. Het land behoort geografisch tot het continent Noord-Amerika, maar wordt om politieke en culturele redenen ook wel tot Europa gerekend. Het land grenst in het noorden, westen en oosten aan de Noordelijke IJszee en in het zuiden aan de Atlantische Oceaan. Ten westen van Groenland ligt Canada en ten zuidoosten IJsland. Het land is het meest dunbevolkte land ter wereld. Ongeveer tachtig procent van Groenland is bedekt met ijs. Hierdoor is alleen de kuststrook (voornamelijk in het zuiden en westen) bewoonbaar.

Reisinformatie Groenland

Tijdsverschil:
Groenland valt in vier verschillende tijdzones. In het uiterste oosten (in Danmarkshavn) is het tijdens onze wintertijd 1 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is er 2 uur tijdverschil. Deze tijd neemt toe naarmate je westelijker gaat. Tussen Nederland en hoofdstad Nuuk is 4 uur tijdsverschil en in het uiterste westen (in Qaanaaq) is het 5 uur vroeger dan in Nederland.
Afstand A'dam-Nuuk (Godthåb):
3425 km
Vliegduur:
Ongeveer 5 uur
Reisdocumenten:
Voor een verblijf op Groenland is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
Reizen naar Groenland:

Goedkope vliegtickets Groenland
Vakanties en rondreizen Groenland

 

Talen

In Groenland is Groenlands de officiële taal. Daarnaast wordt er Engels en Deens gesproken.

Beste reistijd Groenland

De beste reistijd voor Groenland is in de maanden april en mei. De dagen zijn dan iets langer dan normaal en het weer is kalm. De temperatuur schommelt dan tussen het vriespunt en -17. Iets warmer is het in de maanden juli en augustus. Er valt dan echter ook meer neerslag.

Vaccinaties en inentingen

Voor Groenland worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Groenland naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking is christelijk. Ongeveer 65 procent hangt de Evangelisch-Lutherse kerk aan. De rest heeft een ander christelijk geloof of is niet religieus.

Populaire bezienswaardigheden

Groenland is heel erg groot en er zijn maar weinig plaatsen bewoont. Toeristen bezoeken Groenland voornamelijk vanwege de eindeloze sneeuw- en ijsvlaktes. De mooiste ijsbergen vind je in de buurt van de plaats Ilulissat in de Diskobaai. Ook Nanortalik, in het uiterste zuiden bieden uitstekende mogelijkheden om de bergen de beklimmen. Op Groenland zijn ook verschillende excursies mogelijk zoals hondenslede- en sneeuwscootertochten. De mooiste regio hiervoor is Sismiut en de beste periode in de maanden maart en april. Ook is het in de juiste seizoenen mogelijk om walvissen te spotten bij Groenland. Met het nationale park Noordoost-Groenland beschikt Groenland over het grootste nationale park ter wereld. In dit park, dat tevens het enige park op Groenland is, leven heel veel dieren zoals ijsberen, poolvossen, walrussen en robben. De hoofdstad van het land is Nuuk (of Godthåb). Hoewel de plaats niet erg groot is, is het wel degelijk het culturele centrum van het land. Zo vind je er het nationale museum en biedt Katuaq vertier in haar bioscoop-, concert- en theaterzalen.

 

Door:
Bijgewerkt: 4 juni 2018, 21:23 uur
Categorieën: Europa