Finland

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Helsinki
Andere grote steden: Espoo, Tampere en Vantaa
Munteenheid: Euro (EUR)
Oppervlakte: 336.851 km²
Inwoners: 5.262.930 (2012)
 

Finland is een land in het noordoosten van Europa. Hoewel veel mensen Finland tot Scandinavië rekenen, is dat officieel niet het geval. Finland is na IJsland en Noorwegen het meest dunbevolkte land van Europa. Het land grenst in het noordwesten aan Zweden, in het noorden aan Noorwegen en in het oosten aan Rusland. Verder ligt het in het westen aan de Botnische Golf, in het zuidwesten aan de Oostzee en in het zuiden aan de Finse Golf. Finland, dat ook wel 'het land van duizend meren' wordt genoemd heeft in werkelijkheid ongeveer 188.000 meren. Het grootste meer is het Saimaameer, in het zuidoosten van het land. In het zuiden en westen bevinden zich de grootste steden, in het midden van Finland vind je meren en bossen en het gebied ten noorden van de poolcirkel maakt deel uit van Lapland.

De Domkerk (Tuomiokirkko) in Helsinki.

De Domkerk (Tuomiokirkko) in Helsinki.

Reisinformatie Finland

Tijdsverschil:
In Finland is het 1 uur later dan in Nederland.
Afstand A'dam-Helsinki:
1500 km
Vliegduur:
Ongeveer 2 uur en 15 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Finland is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:

Nee

Reizen naar Finland:

Goedkope vliegtickets Finland
Vakantie en rondreizen Finland

Noorderlicht reizen SNP

 

Talen

In Finland zijn Fins en Zweeds de officiële talen. Daarnaast wordt in Fins Lapland ook Samisch gesproken.

Beste reistijd Finland

De beste reistijd voor het zuiden van Finland is tussen mei en september, hoewel je met name rond de meren in juni en juli veel last hebt van muggen. De gemiddelde temperatuur schommelt deze periode tussen de 20 en 28 graden. Wil je in het noorden van Finland genieten van de sneeuw en het noorderlicht, dan kun je het beste in februari of maart gaan. In december en januari komt er weinig daglicht in Fins Lapland.

Vaccinaties en inentingen

Voor Finland worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Finland naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Ongeveer 75 procent van de Finse bevolking behoort tot de Evangelisch-lutherse kerk. Het overige grootste deel is niet gelovig.

Populaire bezienswaardigheden

Finland beschikt met ongeveer 70 procent aan bossen en 30 procent aan meren en akkers over veel natuur. Het land heeft dan ook heel veel nationale parken. In deze parken worden wandelroutes in de meeste gevallen goed aangegeven en zijn er voldoende kampeerplaatsen en schuilhutten. Nationaal park Archipel, in zuidwest Finland in de Finse Archipel (dat bestaat uit tienduizenden kleine eilanden), is één van deze parken. Hier kun je verschillende diersoorten zoals zeearenden, nerts en de reuzenstern tegenkomen. Het populairste nationale park is ongetwijfeld Oulanka. Dit park, in noordoost Finland, ligt gedeeltelijk in Fins Lapland en beschikt over veel mooie beekjes en rivieren. Net als overal in het wild in Finland kun je in dit park ook rendieren, elanden, herten en reeën tegenkomen. Wil je optimaal van de Finse natuur genieten, huur dan een huisje aan één van de vele Finse meren in de bossen. Wellicht dat bij het opstaan ineens een rendier voor het raam staat. Bijvoorbeeld in de winter. Een wintervakantie in Finland is een vakantie dat uniek is in zijn soort. De populairste stranden in Finland liggen aan de zuid- en westkust. Bijvoorbeeld rond de plaatsen Pori en Kalajoki. Voor een bezoekje aan de kerstman ga je naar het SantaPark in Rovaniemi, de poort en hoofdstad van Lapland. Tot slot hoofdstad Helsinki. Deze ruim opgezette stad beschikt over een aantal mooie kerken en kathedralen. De witte Domkerk van Helsinki staat op een voetstuk en is van grote afstand te zien, maar ook de grootste Russisch-orthodoxe kathedraal in west- en noord Europa (de Oespenski-kathedraal) en de rotskerk zijn een bezoek waard. Voor de kust van Helsinki ligt de vesting Suomenlinna. In dit werelderfgoed kun je even aan de drukte van de stad ontsnappen. Voor het mooiste uitzicht ga je naar het Olympisch Stadion, in het noorden van de stad.

Reisgidsen Finland

reisgidsen-finland

Koop bovenstaande Finland reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Finland.

 

Door:
Bijgewerkt: 8 juni 2018, 20:45 uur
Categorieën: Europa