Azerbeidzjan

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Bakoe
Andere grote steden: Gäncä, Sumgait en Mingacevir
Munteenheid: Azerbeidjaanse manat (AZN)
Oppervlakte: 86.600 km²
Inwoners: 9.493.600 (2012)
 

Azerbeidzjan ligt in West-Azië en grenst in het noorden aan Rusland, in het noordwesten aan Georgië, in het westen aan Armenië en in het zuiden aan Iran. Daarnaast heeft het in de vorm van Nachitsjevan een exclave dat tevens aan Turkije grenst. Doordat het westen van het land in Oost-Europa ligt wordt het gezien als een transcontinentale staat. Azerbeidzjan is sinds 1991 onafhankelijk. Daarvoor maakte het deel uit van de Sovjet-Unie. Het land is rijk aan olie, haar belangrijkste exportproduct. Daarnaast staat Azerbeidzjan bekend om de wereldberoemde geweven tapijten. Azerbeidzjan heeft een zeer gevarieerd landschap. Er zijn verschillende berggebieden en vulkanen, maar een groot gedeelte van het land ligt ook ver onder de zeespiegel.

Reisinformatie Azerbeidzjan

Tijdsverschil:
In Azerbeidzjan is het 3 uur later dan in Nederland.
Afstand A'dam-Bakoe:
3630 km
Vliegduur:
Ongeveer 6 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Azerbeidzjan is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 3 maanden geldig is na vertrek uit Azerbeidzjan.
Visum:
Ja
 

Talen

Azeri is de officiële taal in Azerbeidzjan. Daarnaast wordt er Russisch, Armeens en Lesgisch gesproken.

Beste reistijd Azerbeidzjan

De beste reistijd voor Azerbeidzjan is in het voor- en najaar (mei, juni, september en oktober). In de winter valt er veel sneeuw in het Kaukasus-gebergte en aan de kust van de Kaspische zee woeden vaak stormen. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 31 graden. In de winter is het gemiddeld 6 graden boven nul.

Vaccinaties en inentingen

Voor Azerbeidzjan worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Azerbeidzjan naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Meer dan 93 procent van de bevolking van Azerbeidzjan is islamitisch. Ongeveer 85 procent van de moslims is sjiitisch. Bijna 5 procent van de Azerbeidzjaanse bevolking is christen. Dit zijn overwegend Russen en Armeniërs.

Populaire bezienswaardigheden

Eén van de belangrijkste trekpleisters in Azerbeidzjan is de oude stad van Baku, waar je de Maagdentoren en het paleis van de Shirvanshah kan bezoeken. Vanuit Baku kun je een dagtocht maken naar het zestig kilometer verderop gelegen Shirvan nationaal park Gobustan. Hier vind je talloze fascinerende moddervulkanen en zijn er vele rotstekeningen uit de steentijd te bewonderen. Voor meer cultureel erfgoed kun je terecht bij de vuurtempels op het schiereiland Abserion. Ook het paleis van de Khan (Khan Sarai) in Sheki is het bezoeken waard. Azerbeidzjan kent daarnaast vele kleine dorpjes waar je het gevoel hebt dat de tijd heeft stil gestaan. Een voorbeeld hiervan is Lahic. In dit dorp van eeuwenoude stenen huizen en straten zijn nog vele ambachtslieden in koper en leer werkzaam.

 

Door:
Bijgewerkt: 10 september 2014, 12:03 uur
Categorieën: Azië