Te drukke pistes, rijen bij de liften en asociaal skigedrag van snelheidsduivels. Het is een kleine opsomming van irritaties op de skipiste. Circa 85 procent van de wintersporters heeft ze tijdens en voorafgaand aan de wintersport, aldus de ANWB.
Met het wintersportseizoen in volle gang deed ANWB Reisverzekering in samenwerking met Multiscope onderzoek naar gedrag van Nederlanders rondom de wintersport. Uit dit onderzoek kwam een top 5 met veel voorkomende ergernissen.
Top 5 ergernissen tijdens wintersport
1. Te drukke pistes en rijen bij de liften en restaurants (27 procent)
2. Asociaal gedrag zoals snelheidsduivels (20 procent)
3. De hoge prijs van de wintersportvakantie (14 procent)
4. Het slepen met materiaal en natte kleding (7 procent)
5. Onervaren mensen op de piste (7 procent)
Nederlandse wintersporters ergeren zich dan wel aan anderen, maar uit het onderzoek blijkt ook dat ze zelf voor irritaties zorgen: de helft van de sneeuwliefhebbers (52 procent) neemt weleens onbewust of bewust een risico op de piste. Dat laatste geldt nog meer voor jongeren: driekwart geeft aan weleens een gokje te nemen. De meest genomen risico’s zijn met verouderd materiaal of zonder veiligheidsmaatregelen zoals een helm van de piste gaan (21 procent), te moeilijke pistes nemen (19 procent) en zonder begeleiding off-piste skiën (17 procent).
Wintersportvakantie niet goedkoop
Veertien procent van de wintersporters baalt van de hoge prijs van hun geliefde vakantie. Maar duur of niet: wintersport is in trek. De afgelopen vijf jaar vertrok één op de vijf Nederlanders naar de sneeuw, zo blijkt uit het onderzoek. Een kijkje in de portemonnee van deze actieve vakantiegangers leert dat de helft gemiddeld tussen de 750 en 1.500 euro uitgeeft aan wintersport. Dat is inclusief accommodatie, vervoer, materiaal en skipas. Een kleiner deel, 16 procent, geeft iets meer uit: tot 2.500 euro. Budgetreizigers zijn er ook genoeg onder wintersporters: een derde zegt minder dan 750 euro uit te geven.
Niet goed verzekerd
Risico’s nemen wintersporters niet alleen op de piste; acht procent geeft aan weleens op wintersport te gaan zonder de reisverzekering te controleren, terwijl een reisverzekering met wintersportdekking en aanvullende dekking voor medische kosten belangrijk is voor zo’n actieve vakantie. De reddingsactie van de piste met de banaan of helikopter en de gipsvlucht terug naar huis worden namelijk niet door de zorgverzekeraar vergoed. Ook zijn de medische kosten in het buitenland vaak hoger. De zorgverzekeraar vergoedt maar tot Nederlands prijspeil. Heb je geen dekking medische kosten, dan moet je het prijsverschil zelf bijbetalen. Met wintersportdekking en aanvullende dekking kun je dus met een gerust hart de piste af.