Waar zouden we zijn zonder het internet? Wel, daar kun je op reis achterkomen. Thuis kunnen we een fijn internetabonnement afsluiten via Breedbandwinkel en hebben we onze belbundel met mobiele data. Buiten de EU kun je geen gebruikmaken van je Nederlandse belbundel, waardoor gebruik van mobiele data opeens (veel) geld gaat kosten. Dat maakt je afhankelijk van wifi, en daar kun je ook niet altijd en overal op rekenen. Daarom bespreken we vijf zaken die je moet downloaden voordat je op reis gaat.
Kaart van het gebied
Het is altijd verstandig om thuis op de wifi alvast de kaart van het gebied of het land waar je naartoe gaat te downloaden in Google Maps. Dat maakt het namelijk mogelijk om offline te navigeren. Als je ergens naartoe gaat waar je niet van je Nederlandse belbundel gebruik kunt maken, kun je namelijk een flinke telefoonrekening oplopen door ‘gewoon’ te gaan navigeren via mobiel internet. Zet je mobiel internet uit en zorg dat je een gedownloade kaart hebt. Je hebt dan geen actuele verkeersgegevens, maar ook geen enorme telefoonrekening.
Je favoriete films en series
Heb je toegang tot een of meerdere streamingsdiensten? Besef dat het kijken naar online video heel veel data kost en dus ook heel veel geld kost als je dat buiten de EU via mobiel internet doet. Zorg dat je offline kunt kijken naar je favoriete films en series door ze van tevoren te downloaden in de app van de streamingsdienst. Je bent dan niet meer afhankelijk van het internet om te kunnen kijken. Ook slechte wifi kan je dan dus niet in de weg zitten.
Vertaalapp plus taalpakket
Ga je naar een land waar je taal niet spreekt en communiceren lastig is? Dan is het fijn om een vertaalapp beschikbaar te hebben op je telefoon om je hierbij te assisteren. Ook hier geldt: als je kunt voorkomen dat je van mobiel internet gebruik moet maken, doe het dan. Probeer of je de data voor de taal die je nodig hebt van tevoren kunt downloaden, zodat je geen internetverbinding meer nodig hebt om te kunnen vertalen.
Conversie-app voor valuta
Ook kan het handig zijn om te weten wat iets daadwerkelijk kost in een land waar men niet met de euro betaalt en de lokale valuta niet gemakkelijk uit het hoofd om te rekenen is naar euro’s. Hiervoor bestaan handige conversie-apps voor valuta, zoals bijvoorbeeld XE. Voeg de valuta’s die je nodig hebt op reis zo kort mogelijk van tevoren als je verbinding hebt met het internet toe, zodat je offline kunt omrekenen met een recente wisselkoers.
Tickets, vouchers en bevestigingen
Uiteraard is het ook verstandig om elektronische versies van tickets, vouchers en bevestigingen te downloaden op je telefoon. Zo heb je ze altijd bij de hand, ook als je vergeten ben ze uit te printen of je fysieke exemplaren kwijt bent. Op steeds meer plekken kun je ook met elektronische versies ‘binnenkomen’. Zo niet, dan kun je het bestand mogelijk altijd nog ergens (laten) uitprinten.
Een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen comfortabel en oncomfortabel reizen. Neem bovenstaande zaken dus zeker in overweging. Het kost je niets behalve een beetje tijd, en het zorgt er wel voor dat je goed voorbereid op reis gaat zonder terug te komen met een gigantische telefoonrekening. Maak zeker niet de fout ervan uit te gaan dat je op dezelfde manier in het buitenland van het internet gebruik kunt maken zoals je thuis in het dagelijks leven gewend bent.